UDI vil stoppe filmregissør

 
Foto: Wikimedia Commons
Den indiske regissøren Dheeraj Akolkar, som er hyret inn for å jobbe på oppdrag fra Nasjonalmuseet og Munch-museet, risikerer å ikke kunne komme til Norge. Liv Ullmann (bildet) reagerer sterkt på vedtaket til UDI.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro om dette. Norge er et demokrati, men i byråkratiet finnes ikke noe demokratisk hjerte. Det har ikke vært mulig å få noen ansvarlige i tale, sier regissøren i en telefonsamtale med Aftenposten.

UDI avslo 21. august Akolkars søknad om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge for de neste 18 månedene. Dette klaget han inn.

– Ventetiden er frustrerende, og dette går helt klart ut over planleggingen av Munch-filmen, fortsetter Akolkar.

UDI sin begrunnelse for denne avgjørelsen er at honoraret Dheeraj Akolkar får for jobben, ikke er høyt nok til at han kan forsørge seg selv.

– Dette er rett og slett håpløst. Dheeraj skal jo ikke jobbe fast med filmen hele denne perioden, men reise inn og ut av Norge. I samme periode har han tre-fire andre filmprosjekter han er knyttet til, forteller produsent Rune H. Trondsen i Nordic Stories AS til Aftenposten.

Går glipp av egen premiere

Regissøren får heller ikke vært på sin egen filmpremiere av filmen Liv & Ingmar, som finner sted neste fredag.

– Flaut og sjokkerende. Dette får meg til å skamme meg over at jeg er nordmann, sier filmens produsent, Trondsen til Aftenposten.

Liv Ulmann, som spiller en av hovedrollene i denne filmen, er også opprørt.

– Dette er opprørende å høre for en som i hele sitt liv har krysset landegrenser under arbeid med film, og som aldri har opplevd maken til byråkratisk mur. Kan det tenkes at forskjellsbehandlingen har med hudfarge å gjøre?

UDI revurderer saken

Aftenposten begynte mandag ettermiddag å stille spørsmål ved saken overfor UDI, samtidig som produsent Trondsen skal ha sendt e-poster med sitt syn på saken direkte til toppledelsen i direktoratet.

– Vi har fått nye opplysninger som gir et annet bilde enn det vi først hadde, og dette gir grunnlag for å se på saken på nytt. Vi har derfor fått saken tilbake fra UNE. Jeg regner med at saken til Akolkar vil få en avgjørlsen om en dag eller to, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i oppholdsavdelingen i UDI.