– Jeg vil skille religion og planet

 
Foto: Tom E. Canavan
Komikeren Eric Idle (bildet) uttalte seg blant annet om karikatur- og filmstriden til dagens utgave av Dagsavisen. 
0Shares

Idle ble i sin tid verdenskjent sammen med Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones og Michael Palin, hvor de utgjorde komikergruppa Monty Python.

Komikerne lagde flere samfunns- og religionssatiriske filmer, blant annet Life of Brian. Sistnevnte gjorde narr av Bibelen og kristendommen gjennom å ta for seg parallellhistorien om “Brian”, en messiaslignende figur, som i likhet med bibelhistoriens Jesus ender sine dager med å bli korsfestet. 

I Norge ble filmen i 1980 stoppet av Statens Filmkontroll grunnet blasfemi, men gitt ut noen år senere, med en teksthenvisning som presiserte at “Brian ikke var samme person som Jesus”.

– Komedie gir mer frihet

Nylig var han på Oslobesøk i anledning den norske lanseringen av teatermusikalen Spamalot. Til Dagsavisens utsendte medarbeider fortalte han om komediens frigjørende kraft.

– Komedie hjelper godt på å bryte ned frihetsrestriksjonene. Keiserens nye klær er det beste eksempelet jeg vet om, hvor ingen tør å si noe før den lille gutten roper at keiseren er naken.

Verden igjen i brann

Nå står verden igjen i brann på grunn av anklager om blasfemi i film?

– Vi (Monty Python) ville blitt brent om vi hadde gjort vårt i de 14. århundre. En kan bare gjøre sånt i samfunn hvor religionen ikke bestemmer lenger.

Ifølge Idle blir religionen etterhvert tvunget til å senke sin kontroll over sannheten.

– Jeg er ikke så opptatt av å skille kirke og stat, men heller religion og planet, sier komikeren til Dagsavisen.