Uenighet om Tajiks “muslimrolle”

Politisk rådgiver i Kulturdepartementet, Håvard Fossbakken
Foto: Foto: Arbeiderpartiet/Knut Åserud
Utrops journalist Tanveer Hussain skriver i en kommentar at enkelte medier ser på Hadia Tajik som en muslimenes representant, selv om hun egentlig ikke er representativ for muslimer i Norge. Kulturdepartementets politiske rådgiver, Håvard Fossbakken, er uenig i utspillet.
0Shares

I kommentaren Tajik representerer ikke norske muslimer gir Utrops skribent Tanveer Hussain uttrykk for “at det å være muslimsk politiker er ikke det samme som å være muslimsk representant”.

Hussain skriver ikke at Tajik ønsker å framstå som muslimenes representant.

 
– Enkelte medier prøver i sin retorikk å heise opp Tajiks religionstilhørighet som et bevis på norsk åpenhet og inkludering. Da er det viktig å poengtere at hun kun er resultat av en partipolitisk maktkabal og ikke først og fremst et inkluderingstiltak, skriver Hussain i kommentaren.
 
Antydninger og kompenseringer

Håvard Fossbakken, som ble ny politisk rådgiver i Kulturdepartementet i samband med regjeringsomrokkeringene
og Tajiks nyansettelse, reagerer på kommentaren.
 
– Tanveer Hussain antyder i Utrop.no at Kulturminister Hadia Tajik ikke er muslimenes representant. Det har Tajik aldri utgitt seg for. 

Fossbakken er også uenig i at Tajik skulle ha de standpunkter hun har om ytringsfrihet for å ”kompensere” for at andre kan komme til å tro at hun ikke er ”norsk nok”.

– Et mer rasjonelt resonnement ville vært å legge til grunn at Tajiks mastergrad i menneskerettigheter og utdanning som jurist og journalist, gir henne gode faglige forutsetninger for å uttale seg om ytringsfrihetens grenser.

 
Kvalifikasjoner viktigst
 
Ansvarlig redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan, deler ikke departementets tolkning av saken.
 
– Hussain skriver ikke at Tajik ønsker å framstå som muslimenes representant. Men han vektlegger det uheldige med at enkelte medier fokuserer på hennes muslimske identitet fremfor kvalifikasjoner. Han skriver blant annet at Stoltenberg har lagt vekt på hennes ferdigheter, noe som er et eksempel til etterfølgelse, presiserer han.