Norske statsborgere flytter «hjem» – Oslo kan passere 700.000

Regjeringens nye strategi for bosetning av nyankomne flyktninger vil mest sannsynlig avlaste områder som blant annet Groruddalen, som fra før av har størsteandelen av minoritetsbefolkningen i Oslo.

Oslo hadde 697.550 innbyggere ved utgangen av tredje kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag. Det tyder på at Oslo kommune vil passere 700.000 innbyggere i fjerde kvartal dersom folketallet stiger i samme takt som tilsvarende kvartal de siste årene.

– Om dette blir tilfelle er usikkert, nå som Oslo og landet elles er inne i en ny runde med korona-tiltak som blant annet kan bremse opp innvandringen igjen, sier SSB.

Tallene for tredje kvartal viser at det – med unnatak av forrige kvartal – for første gang siden andre kvartal 2015 var flere norske statsborgere som flyttet til Norge enn som utvandret.

– Så høy nettoinnvandring blant norske statsborgere er ikke vanlig, og må sees i sammenheng med at utvandringen av norske statsborgere var uvanlig lav sammenliknet med samme kvartal de siste årene – mens tallet på innvandringen er mer normalt. Det er ikke urimelig å tenke at korona-pandemien er årsaken til det uvanlige mønsteret, heter det i følge SSB.