Hjelper afghansk homoaktivist

LLH-leder Bård Nylund håper kjennelsen vil bedre til homofile og lesbiske asylsøkeres rettssikkerhet.
Foto: llh.no
Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), vil hjelpe den afghanske asylsøkeren Obaidullah Safi nå som han ble sendt hjem til Kabul.   
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Safi ble sendt på fly fra Gardermoen mandag klokken 1715 til Kabul via Frankfurt og Dehli. Han ble hentet på mottak i Kristiansand på morgenen og fraktet til Gardermoen i påvente av uttransportering, forteller Nylund (bildet).  

Safi fikk først avslag på sin asylsøknad med begrunnelsen at han kan leve som skjult homofil i hjemlandet sitt Afghanistan. Endelig avslag på asylsøknaden fikk Safi imidlertid først etter at norsk høyesterett i april i år slo fast at det ikke går an å kreve at noen skal skjule sin seksuelle identitet ved retur. UNE besluttet da, i et lukket møte der verken Safi eller hans advokat var til stede, at Safi ikke var homofil allikevel, skriver LLH på sine nettsider.

Hva kan dere gjøre for ham nå?

– Det vi gjør nå er å forsøke gjennom vår kontakter i Kabul å sørge for at han har folk som kan møte ham, og som kan hjelpe han i den hverdagen som møter han ved ankomst der, sier Nylund til utrop.no.

Vet om legning

På LLHs nettsider forteller Nylund at det er kjent for afghanske myndigheter at Safi er homofil, og det er kjent for nærmiljøet hans i Afghanistan. Flere har truet med å drepe ham hvis han returnerer hjem.

Finnes det noen mulighet for å få ham tilbake?

– Vi ser på hvilke muligheter vi har til å bistå ved et eventuelt søksmål mot staten for uriktig saksbehandling, hvor de i UNE først har lagt til grunn at han er homofil, men siden gått tilbake på det i senere behandling i juni.  Når man i tillegg vet at det i april i år kom en høyesterettsdom som slår fast at man homofile ikke skal sendes ut ved reell bekymring for forfølgelse, fremstår denne endringen fra UNE som beleilig i forhold til å uttransportere vedkommende, svarer han.

Avbildet på Gaysir

Foruten å delta i homoparader i Oslo og Kristiansand hvor Safi har bodd det siste halve året, og blitt avbildet blant annet på homonettstedet Gaysir, har han deltatt aktivt i debatter om homofili på morsmålet sitt på ulike nettsteder. Han har oppsøkt afghanere på nett og i lokalmiljøer der han ferdes for å snakke med dem om homorettigheter, og han har hatt møte med den Afghanske ambassadøren i Norge for å snakke om sine egne erfaringer og homorettigheter generelt.

– Flere av Safi sine venner var til stede, vi delte ut løpesedler og snakket med folk, forteller LLH lederen om punktmarkeringen de arrangerte på Gardemoen i går, da Safi ble sendt ut.

– Budskapet vårt var blant annet at det på det tidspunktet også var mennesker på flyplassen som ikke skulle fly til like hyggelige reisemål som andre, legger Nylund til.