– Datteren min blir utsatt for grov rasisme på skolen

Forrige fredag gikk politiet ut med en appell om tips etter at en 10 år gammel jente ble dyttet i bakken og utsatt for grov rasisme i Ås, melder Ås Avis.

Nå slår en Ås-mamma, Ingrid Holtsmark, alarm om rasistiske holdninger blant barn og unge i bygda. Hun mener dette er et voksende problem i bygda.

Holtsmark har to barn med blandet bakgrunn i barneskolealder. Hun forteller at barna har opplevd å bli utsatt for rasisme fra andre barn og unge i Ås.

– Det var et tydeligere rasistisk preg på det angrepet som var nå. Vi merker at det er en økende rasisme rundt oss og at sjargongen blant barn blir styggere. Foreldre må snakke med barna sine om holdninger, sier hun til Ås Avis.

Angrepet på skoleveien

Holtsmark forteller at den yngste av hennes døtre opplevde en situasjon som liknet angrepet på den 10 år gamle jenta, for rundt ett år siden.

– Datteren på 7 år min kom gående hjemover alene i mørket, da hun møtte en guttegjeng på fire, som hun anslo til å være omkring 16 år. De dyttet henne i bakken og slang ukvemsord til henne, mens de hang over henne.

– Det er ganske nedrig når fire 16-åringer går løs på en 7-åring.

– Noen måneder senere møtte hun dem på nytt, da truet de henne, sier Holtsmark.

Forebygging

Leder for ungdomshusene i Ås kommune, Nicklas Erdal, sier til Ås Avis at han ser en urovekkende tendens.

Ungdomsarbeiderne har registrert at det har dukket opp hakekors flere steder i ås. Det tar de svært alvorlig.

Erdal ønsker å jobbe forebyggende.

– Vi i ungdomshusene kan i hvert fall være med å forebygge at det ikke går videre i en slik negativ utvikling. Det er viktig er å ha gode forebyggende tiltak, som for eksempel ungdomshus. I dag kan ungdom bli påvirket i ekstreme retninger på nett. Da er det godt med en motsats som ungdomshus der vi tar tak i slike holdninger.

Hatkriminalitet

Politioverbetjent på forebyggende avsnitt i Øst politidistrikt i Ski, Andreas Bjørnteig, beskriver hendelsen 10-åringen i Ås forrige uke som hatkriminalitet.

Bjørnteig sier til Ås Avis at politiet så langt ikke har fått inn noen tips i saken, men at etterforskningen fortsatt pågår. De har foreløpig ikke kunnet identifisere gjerningspersonene.

Politiet ønsker å komme i kontakt med vinter som har sett hendelser eller har tips i saken,
og de kan meldes enten via 02800 eller 64 99 30 00 eller på e-post [email protected].