Skepsis til ny lov mot netthat

Svart på hvitt: hatefulle innlegg på nett som denne vil føre til strafferettslig ansvar hvis de rødgrønne får det som de vil.
Foto: Skjermdump/assidiq.com
Regjeringen vil gjøre hatefulle ytringer straffbare. Enkelte er imidlertid kritiske til det kommende lovforslaget.
0Shares

Til våren kommer regjeringen med lovforslaget som vil straffe hatefulle ytringer på nett, slik statsminister Jens Stoltenberg lovet i sin nyttårstale

– Jeg er glad for at statsministeren tar til orde for å gjøre noe med dette store problemet på nettet hvor stadig flere utsettes for hatefulle ytringer. Jeg er veldig spent på hvordan lovforslaget kommer til å se ut, og er glad for at problemet blir tatt på alvor, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til byavisen.net.

– Uklokt
Førstekonsulent og universitetslektor ved Universitetet i Bergen Kristian Bjørkelo deler imidlertid ikke Ørstaviks optimisme. Han har forsket på høyreekstreme nettmiljøer i flere år og jobber for tiden med en bok om ekstremisme.

– Å komme springende med hastelovforslag tror jeg er uklokt. Dette er et komplekst tema som til og med ekspertene strides om. Da tror jeg ikke det er riktig at politikere med dårlig tid bør sette dette i verk nå, sier Bjørkelo.

Vil rope ut om “sensur”
Ifølge Bjørkelo kommer de ekstreme miljøene til å reagere sterkt og rope ut om sensur så snart loven er på plass.

– En ny lov vil helt klart sende signaler, men spørsmålet er om det er signaler som vil gjøre ting bedre, sier han.