Vil ha surrogati i Norge

Handler om barnløses ønske om barn: Surrogati er et tema som må ut i lyset for å bli kvitt mystikk og fordommer, sier Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan.
Foto: Michael Verhoef
I en kronikk i Bergens Tidende torsdag 17. januar går lederen for LLH Bergen og Hordaland, Daniel Mekki, inn for å åpne for surrogati i Norge.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Surrogati er noe som angår mange homofile, og derfor mener LLH Bergen og Hordland at det er riktig av oss å delta i debatten. Vi hadde en runde i styret og kom da fram til at den beste løsningen, slik vi ser det, er surrogati i Norge, under ordnete forhold og med et fungerende helsevesen, sier Mekki til månedsavisen Blikk

LLH Bergen og Hordaland mener at hvis forskning viser at surrogatbarna har det minst like bra som andre barn, og at man kan være sikre på at kvinnene gjør det av fri vilje, og ikke utsettes for større risiko enn ved normal graviditet, bør norske myndigheter tillate surrogati i Norge.

Ikke tatt stilling ennå

– Vi har ikke tatt stilling til betaling eller ikke betaling. I utgangspunktet ønsker vi at man skal åpne for surrogati i Norge. Når det gjelder altruistisk surrogati så er styret i LLH Bergen og Hordaland delt. Derfor har vi valgt å ikke konkludere i akkurat det spørsmålet som handler om altruisme versus betaling, forteller Mekki.