Kartla hatgrupper i Norge

 
Foto: Skjermdump/vepsen.org
Vepsen la ut sin rapport Hatgrupper 2012 i dag. Søkelyset ligger på både antijihadister, ekstreme islamister og høyreekstreme grupper.

Ifølge nettstedet er rapporten en analytisk oppsummering av ekstremistaktivitet i Norge i året som gikk. Rapporten dekker hele spekteret, alt fra fra nynazister til jihadister, fra konspirasjonsmiljøet til de tradisjonelle innvandringsmotstanderne.

Ifølge Henrik Lunde, styreleder i Foreningen Vepsen, er det vanskelige å måle rent utifra rapporten (bildet) om det er mer synbar ekstremisme i Norge nå enn for noen år tilbake.

– Å måle omfanget av ekstremisme er vanskelig. Ekstremisme utvikler seg i mange varianter og tar nye former og sammenlinging over tid er vanskelig, påpeker Lunde overfor utrop.no.

Hvor mye av tid og ressurser har Vepsen brukt på rapporten?

– Vi har jobbet jevnt og trutt hele året med en topp under utarbeidelse av rapporten.

Sosiale medier viktig treffarena
Ifølge rapporten har sosiale medier og andre nettarenaer vært viktige å ha som møteplasser. Men om slike fortsatt hovedarenaer for hatgrupper i tiden fremover gjenstår å se.

– Vanskelig å  si, men slik det ser ut nå vil disse ha en sentral rolle.

Et år preget av terrorsaken
2012 ble sterkt preget av 22. juli-rettssaken mot Anders Behring Breivik. Vepsen valgte i den anledningen å ha en mer kommenterende fremfor refererende tilnærming i forhold til terrorsaken.

– Vi kommenterer dette i forordet, spesielt siden media hadde store ressurser og fulgte saken minutt for minutt. Vi så det ikke som vår oppgave å referere det samme som allerede ble referert.

Er det meningen å lage en lignende rapport også neste år?

– Vi satser på å lage mange rapporter om ulike temaer i tiden framover og ganske sikkert årlige rapporter, avrunder Lunde.

Les hele rapporten her