Spesialrapportør advarer mot stigmatisering av muslimer

FNs spesialrapportør for religions- og trosfrihet, Ahmed Shaheed, vil ha sterkere innsats mot islamofobi.
Foto: Foreign and Commonwealth Office
Islamofobien har nådd episke proporsjoner verden over, og myndigheters kamp mot terrorisme har bidratt til dette, sier FNs spesialrapportør Ahmed Shaheed.
674Shares

Shaheed, som er spesialrapportør for religions- og trosfrihet, orienterte fredag FNs menneskerettsråd og slo fast at det må gjøres mer for å motvirke islamofobiske holdninger og handlinger.

– Islamofobi bygger opp under forestillinger om muslimer som brukes for å rettferdiggjøre diskriminering, fiendskap og voldsbruk fra myndigheters side, sa Shaheed ifølge Middle East Eye.

Dette får alvorlige konsekvenser for muslimers menneskerettigheter, inkludert tros- og religionsfrihet, la han til.

Spesialrapportøren viser i sin siste rapport til FNs menneskerettsråd til hvordan muslimske minoriteter ofte blir gjort til mål for myndigheters aksjoner, basert på synlige karakteristikker som navn, hudfarge og klær, ikke minst hodeplagg.

Muslimske kvinner opplever ifølge Shaheed tre ganger så mye diskriminering som menn, basert på kjønn, religion og etnisitet.

– Jeg oppfordrer på det sterkeste land til å gjøre alt for å bekjempe alle direkte og indirekte former for diskriminering av muslimer og til å forby all fremming av religiøst hat som kan oppfattes som oppfordring til voldsbruk, sa Shaheed.

Rapporten uttrykte bekymring over at det å være muslim i seg selv ofte blir sett på som en risikofaktor.

Til tross for at «gode mødre» i mange muslimske husholdninger samarbeider godt med myndighetene og bidrar til å hindre og bekjempe ekstremisme, så utsettes de selv for stigmatisering og marginalisering av de samme myndigheter, påpekte spesialrapportøren.