– Ikke nok med prostitusjonsmistanke

Foto: Illustrasjon.
– Hoteller bør stoppe ulovlig virksomhet som sexkjøp, men kan ikke nekte utenlandske kvinner adgang, sier direktør for reiseliv i Norge i Hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim.

Sex-kjøp har vært ulovlig i Norge siden 2009 og direktøren for reiseliv i Virke sier at de er pålagt å gjør det de kan for å stanse ulovlig virksomhet.

– Her er det klart en grense for hvor langt bedriftene kan gå. Svaret for bedriftene blir å samarbeide med politiet og at de gjør det så godt de kan, mener jeg er positivt, sier Solheim til NRK.

Hun legger til at det ofte kan være vanskelige avgjørelser en resepsjonist på et hotell skal ta.

– Hvis en utenlandsk kvinne kommer inn sammen med en norsk mann sent en kveld, kan man mistenke prostitusjon. Regler som krever at rommet skulle vært bestilt på forhånd, vil sørge for at man ikke trenger gjøre slike vanskelige vurderinger og kanskje avvise gjester som ikke skulle vært avvist.

Føler seg jaktet på
Ifølge NRK overvåker hotellkjeder sexannonser på nett i forsøk på å stoppe prostituerte fra å booke seg inn. Ifølge Camilla Hammergreen ved Pro Senteret opplever de prostituerte å bli forfulgt.

– I enkelete tilfeller beskriver de at hotellene vet hvem de er på forhånd. Man må jo stille spørsmål ved lovligheten ved den typen diskriminering, sier Hammergren.

3000 sexselgere
Ifølge Pro Senterets årsrapport for 2012 finnes det 3000 prostituerte som selger sex i Norge. En av sexselgerne som NRK har møtt er “Bunny”.

Hun kaller seg europeer, men vil ikke si hvor hun kommer fra. I likhet med mange av de andre utenlandske jentene reiser hun inn og ut av Norge.

“Bunny” hevder hun lever et godt liv som prostituert:

– Kundene mine er studenter, anleggsarbeidere, middelaldrende, leger, forretningsmenn, direktører i store selskaper, og så videre. Noen kan jeg ikke engang si hva de driver med, forteller hun til NRK.