Klager Dagbladet-karikatur inn for PFU

 
Foto: Privat
Dagbladets tegneseriestripe har satt sinnene i kok hos flere. Det Mosaiske Trossamfund (DMT) og Antirasistisk Senter mener tegneserien viser jødehat og melder avisa inn til PFU.

28. mai trykket Dagbladet (DB) en av tegneseriestripene til ”20 mg Drefvelin”. Den viser et blodig, skrikende barn som er lenket fast på en benk. Ved siden av står en kvinne og kutter tærne til barnet med en stor tang. Kvinnen holder en tykk bok og sier ”Mishandling? Nei, dette er tradisjon! En viktig del av vår tro!”. Kvinnen henvender seg til to politimenn og den ene vifter avvæpnende med hendene og sier ”Tro? Åja, men da er det greit!”.

På tegningen er det også en mann med skjegg og hatt, som spidder barnets hode med en gaffel mens han holder en tykk bok.

– Tegningen føyer seg inn i en veldig gammel tradisjon som går helt tilbake til middelalderen, der jøder ble beskyldt for å drepe kristne barn og bruke blodet deres i religiøse ritualer, sier Ervin Kohn (bildet), leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, til Vårt Land.

– Her overtolker man
Sammen med Antirasistisk senter har DMT bestemt seg for å melde avisa til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Dette er overtolkning, mener sjefsredaktøren John Arne Markussen i DB, som ikke forstår at jødene reagerer på tegneseriestripen.

– Her overtolker man, og da er det ikke plass for nyanser. Vår mening er at man leser for mye ut av tegneserien. Jeg har ingen forståelse for at den skal være antisemittisk, sier han til Vårt Land.

Trossamfunnet og Antirasistisk Senter mener Dagbladet har brutt punkt 4.3 i pressens etiske normer, Vær Varsom-plakaten: ”Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.”