– Klassekamp er også en antirasistisk kamp

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam avviser kritikken fra Høyres Mahmoud Faramand om rasisme-kurs.
Foto: Claudio Castello
Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam vil innføre kursing i «strukturell rasisme» for kommuneansatte, og avviser kritikken fra Høyre-politiker Mahmoud Faramand.
423Shares

I helgen hadde Arbeiderpartiet landsmøte, hvor man vedtok et antirasistisk kapittel. Varaordføreren har også gått i bresjen for kursing i «strukturell rasisme».

Forslaget møter kraftig kritikk fra Høyre-politiker Mahmoud Farahmand, som sier det er tull å snakke om strukturell rasisme i Norge.

I en kommentarartikkel i Nettavisen hevder han at den amerikanske debatten om hvites iboende privilegier har nå slått røtter i Norge.

– Slike holdninger er ikke lenger noe som tilhører ytterliggående feminister og antirasister. I dag kan vi se at ledende figurer i Arbeiderpartiet også tar til orde for slike holdninger, som når Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam vil ha kurse kommuneansatte i såkalt strukturell rasisme.

Klassekamp som anti-rasisme

Varaordføreren kommer med tilsvar på sin Facebook-side.

– Når Farahmand sier at klassekampen har blitt en rasekamp, må jeg korrigere: klassekampen er også en antirasistisk kamp, og Farahmand bedriver ingen av delene. Høyres kamp mot sosiale forskjeller er ikke særlig troverdig når skattelette for de som har aller mest fra før av er deres fremste kamp.

“Kursing av kommunens ansatte” og eventuelt andre, handler om å heve kompetansen blant oss alle, sier hun.

– Når vi ønsker en kvitteringsordning for å avdekke etnisk profilering hos politiet, handler det om at det i dag er “ord mot ord” som videre svekker tilliten til politiet. Vi ønsker alle at politiet skal ha høy tillit i samfunnet vårt. Altfor mange med mørk hud blir stoppet på vei inn på utesteder. Oslo kommune har fremmet tiltak overfor Høyre-regjeringen, som har BLANKT avvist dette.