– Lakseproduksjonen helt avhengig av utenlandske arbeidere

 
Foto: Andrea Pokrzywinski
Oppdrettsnæringen blir stadig mer avhengig av utenlandsk arbeidskraft. – Arbeidsinnvandrerne berger norsk lakseeksport, sier Terje Bjermeland i Nordlaks.
0Shares

Opptil en av tre ansatte ved de største oppdrettsselskapene i Norge er utlendinger, viser en ringerunde som NRK har foretatt.

Nylig satte lakseeksporten fra Norge rekord med en vekst på ti prosent i juli, sammenlignet med samme periode i fjor, og behovet for arbeidskraft er derfor økende.

Personalsjef Terje Bjermeland i Nordlaks har for tiden behov for mellom 10 og 15 nye ansatte, og tror arbeidsinnvandrerne på mange måter berger norsk lakseeksport. Samtidig rammes selskapet hans av stort gjennomtrekk.

– Vi har noen som har vært her i lengre tid, samtidig som vi ser at vi har en del arbeidsinnvandrere som kun blir i få måneder, sier han til NRK.

– Best med familier
Ellingsen Seafood i Lofoten er det minste selskapet i oversikten, og har det høyeste andel arbeidsinnvandrere blant sine ansatte.

Selskapet har også klart holde på de ansatte over lengre tid, noe daglig leder Line Ellingsen tror skyldes at de blant annet ansetter familier.

– Vi har eksempler på hele familier som jobber hos oss og som har vært her lenge. Mange kjøper hus og velger å bosette ser her, noe som tyder på at de trives ved fabrikken, sier hun til NRK.