Sentrum åpner opp for Frp

Tilnærming eller ei? En borgerlig fireparti-regjering kan bli en realitet hvis Siv Jensen (til høyre i bildet) og Frp klarer den politiske hestehandelen med et styrket sentrumsside i norsk politikk
Foto: Alejandro Decap
Lofoten, asylbarna og handlingsregelen blir alle fire enige om, framholdes det fra flere hold. Bom og alkohol er vanskeligere, men sjansene har økt for en firepartiregjering.
0Shares

Partilederne på borgerlig side har allerede startet sonderingene forut for forhandlingene som starter mandag i neste uke, og kildene i Høyre og Frp er mer optimistiske med tanke på å få til en firepartiregjering enn de var før valget.

– At sentrum fikk en bra oppslutning gjør det muligens enklere å få til enighet. Et for stort Frp eller Høyre ville vanskeliggjort en firepartiregjering, sier Kristian Dahlberg Hauge, kommunalråd for Frp og tidligere sentralstyremedlem, til Adresseavisen.

– Bra signaler fra Jensen
Også i sentrum skjer det en bevegelse. KrF-representant Geir Bekkevold fra Telemark sier sjansen for en firepartiregjering er større nå:

– Venstres framgang, og det at KrF ikke går tilbake, betyr at vi får en mulighet til å trekke politikken mot sentrum. Får vi til det, er muligheten for en firepartiregjering der, sier Bekkevold og legger til:

–Man vil se et konstruktivt KrF i forhandlingene. Vi setter oss ned sammen med de tre andre for å få til en enighet mellom alle fire partier, også med Frp. Og jeg registrerer en sterk vilje hos alle partiene til å komme til enighet.

–Frp vil kompromisse
Venstres Erling Moe i Trondheim har tidligere vært kategorisk avvisende til et mulig Frp-samarbeid i regjering. Nå mener han sjansen for dette har økt:

– Nå har muligheten for en firepartiregjering økt. Siv Jensen ga et sterkt signal på valgnatten da hun gjorde det klart at partiet må være forberedt på å inngå kompromisser, framholder Moe overfor Adresseavisen.