Pia selger hjemmelagde hårstrikk til inntekt for palestinske barn 

Skevik viser fram "I Love Palestine"-strikken hun har laget av en gammel gardin.
Foto: Sara Boquist
Den siste tiden har Pia Skeviks (39) symaskin gått varmt. Inntektene hun får for å selge sine populære «Palestina-strikk» går til en humanitær organisasjon som jobber med medisinsk bistand til palestinske barn.
856Shares

– Jeg personlig donerer ikke masse penger til denne saken her, men jeg donerer all tiden min. Og det er også en fin ting, å føle at man gir tiden sin, som er noe av det mest verdifulle vi har, sier Skevik.

Mange timer har blitt tilbrakt foran symaskinen for å dekke etterspørselen etter hårstrikkene hun lager av Palestinaskjerf.


Flere timers arbeid ligger bak de fargerike hårstrikkene.
Foto : Sara Boquist

En bunke på 20, fargerike hårstrikk ligger på kjøkkenbordet hennes. Bunken skal leveres til Palestinabutikken Al Quds på Grünerløkka.

– Det er cirka en uke siden jeg la ut de første Palestina-strikkene, og nå er det alltid ti stykker som er på venteliste for å kjøpe.

For første gang i sitt liv synes hun at 17. mai var «superirriterende».

– Først måtte jeg gjøre klart til 17.mai, så var det selve festen, før jeg dagen etter måtte rydde. Det var tre dager jeg ikke fikk sydd.

Hun forteller at hun kunne sydd i 8 til 10 timer hver dag, men at det fortsatt ikke hadde rukket til. For hver hårstrikk hun selger, så er det to til som vil ha.

– Men det er bare kjempehyggelig, understreker hun.

Hårstrikk av gammel gardin

Det hele startet med en gammel gardin Skevik fikk gjennom en lokal Facebook-gruppe hun nådde ut til da hun hadde gått tom for stoff å sy av.

– Da så jeg på gardinen, og tenkte: denne er jo på en måte «I love Palestine».

Resultatet av gardinen ble hårstrikk hvor motivet blant annet gjenspeiler det palestinske flagget. Dermed var «I Love Palestine»–hårstrikken født.

Allerede før den israelsk-palestinske konflikten blusset opp tidligere i mai hadde Skevik tenkt å selge hårstrikkene og gi overskuddet til en organisasjon som jobber med humanitær hjelp.

– Jeg spurte en venninne som er fra Palestina, samt noen jeg kjenner som jobber i Leger uten grenser hvem jeg burde gi pengene til.

Valget landet på den uavhengige humanitære organisasjonen Palestine Children’s Relief Fund (PCRF).

Organisasjonen ble opprettet i USA i 1992, og bidrar gjennom sponsing av frivillige medisinske innsatsteam med hjelp til syke og skadde palestinske barn ved Vestbredden og i Gaza. Siden oppstarten har PCRF også hentet over 2000 barn til USA for gratis medisinsk behandling.

Ifølge helsemyndighetene i Gaza har minst 243 palestinere blitt drept siden kamphandlingene mellom Israel og Palestina blusset opp tidligere i mai. 66 av de er barn.

En etterlengtet våpenhvile mellom Israel og palestinske Hamas trådte i kraft natt til fredag forrige uke.

– Hvis det er noe slags håp for at det skal bli mer fred for barn i Palestina i mine barns levetid, så er det barna man må hjelpe. Det er den mest realistiske måten man kan bidra på for å skape en varig forskjell, sier Skevik.

Donerte Palestinaskjer

Det var først etter at Skevik hadde publisert bilder av «I Love Palestine»-hårstrikken på Instagram-brukeren @scrunchimperiet, hvor hun legger ut bilder av egenproduserte hårstrikk,
at etterspørselen etter å kjøpe skjøt i været.

– Jeg tenkte: hva gjør jeg nå? Så kom jeg på at jeg selv har Palestinaskjerf, og at jeg kanskje skulle sy med det.

Og sy gjorde hun.

Resultatet ble en ny bunke hårstrikk laget med Palestinaskjerf. Hårstrikkene selges for det folk ønsker å gi. 400 kroner er det høyeste beløpet Skevik har solgt en hårstrikk for.

Alle inntektene fra salg går uavkortet til Palestine Children’s Relief Fund.

For Skevik har det gjennomgående vært viktig å benytte seg av gjenbrukstekstiler.

– Jeg kunne kjøpt masse nye Palestinaskjerf, men jeg bestemte meg for at produksjon med brukt stoff skulle være selve konseptet med hårstrikkene.

Skjerf har hun fått donert fra forskjellig hold. Alt fra næringslivstopper til tidligere marinejegere har levert skjerf til produksjonen.

– Det som er veldig fint, og nesten litt vondt, er at de folkene som gir skjerfene i utgangspunktet har kjøpt skjerfene og er glad i dem, men så synes de at dette initiativet er viktigere enn at de skal gå rundt å smykke seg med skjerf som viser at de selv har vært i Palestina, og det er veldig kult.

Palestinabutikken Al Quds har også donert skjerf til Skevik.

Og etter at hun lagde de første hårstrikkene kontaktet butikken henne for å spørre om også de kunne få selge de.

Da var ikke Skevik i tvil om hva hun skulle svare.

– Jeg ble kjempeglad!

Samlet inn nesten 20.000

Gjennom salg av hårstrikkene og en innsamlingsaksjon Skevik startet 16. mai på sin egen private Instagram-konto, har det nå kommet inn nesten 20.000 kroner til Palestine Childrens Relief Fund.

– Det var det minste jeg kunne gjøre. Jeg deler aldri ut bilder av barna mine, men så lagde jeg en innsamling på Instagram hvor jeg pøste på med 17.mai-bilder av barna mine som var kjempelykkelige, også skrev jeg “Så heldige er mine barn, det er ikke de barna der”.

Etter to dager hadde det kommet inn 14.000 kroner.

Skevik tror at innsamlingsaksjonen og salg av hårstrikkene kan være med på å skape et fellesskap.

– Folk kjøper ikke strikkene fordi de trenger noe å ha i håret sitt. De kjøper det fordi de vil bidra. Jeg tror folk vil vise at de liker å hjelpe til, og det er kjempefint, for da vil andre også begynne å hjelpe til, sier hun.

– Momentum er nå

For Skevik har det vært viktig å produsere hårstrikk til Palestinabutikken nå fordi folks øyne er rettet mot situasjonen som utspiller seg i Israel og Palestina.

– Jeg tror at folk i løpet av et par uker synes saken er kjedelig å følge med på i nyhetene, siden det hele tiden skjer noe nytt. Det er nettopp derfor det har vært viktig for meg å sette alt annet på pause, fordi momentum er nå. Og hvis man ikke får samlet inn nok penger nå, så får man ikke gjort det noen gang.

Hun ser for seg at hun kommer til å fortsette med å lage hårstrikk av Palestinaskjerf så lenge det er en etterspørsel.

– Eller så lenge jeg har noe å sy av, sier hun og ler.