– Du bør slippe nynorsk fordi du er minoritet

 
Foto: LNK - Landssamanslutninga av nynorskkommunar
Aqila Gull Mian, som har bodd i Norge hele livet og er flink på skolen, fikk vite av læreren at hun ikke trengte å ta nynorsk fordi hun har "et annet morsmål". 

– Man gjør elever med innvandrerbakgrunn en bjørnetjeneste når man lar dem slippe nynorsk, mener Aqila Gull Mian til avisen Framtida. 

Hun legger til at det selvsagt er annerledes for elever som nylig har kommet til Norge og sliter med å mestre den ene målformen. Selv har hun bodd her hele livet.

Hashtaggen #norskrasisme har fått mye medieoppmerksomhet de siste dagene.

Norskpakistanske Aqila er en av dem som har fortalt sin historie på under 140 tegn:

«Lærer: “Du burde søkt fritak fra nynorsk. Du kommer til å stryke. Du har jo et annet morsmål!” #norskrasisme#utlendingiBærum»

Overrasket over læreren
Hun har pakistanske foreldre, men er oppvokst i Bærum, der hun ikkje har vært utsatt for mye rasisme.

Hun ble derfor overrasket over norsklæreren sitt utsagn, som kom i tredje klasse på videregående, skriver framtida.no.

– Jeg var verken bedre eller dårligere enn de andre elevene, forteller 22-åringen, som reagerte på at læreren mente hun hadde dårligere forutsetninger for å lære nynorsk enn sine etnisk norske klassekamerater. Hun snakket jo flytende norsk, i tillegg til urdu og engelsk.

Jeg tolket det som en krysning av dårlig formulering og rasistiske holdninger, sier Aqila, som peker på at en likevel må lære et fremmedspråk. 

– Systematisk utvasking
– Jeg syns ikke man skal gjøre sidemålet valgfritt. Det blir en systematisk utvasking og forskjellsbehandling av nynorsk, sier hun til framtida.no.  

Det kom likevel noe positivt ut av læreren sitt forslag. Aqila satte inn et ekstra gir og fikk en femmer i sidemål, noe læreren senere gratulerte henne med.