Fredskorpset fyller 50 år

 
Foto: Arkivbilde/Fredskorpset
Tusen fredskorpsere fra hele landet har meldt seg på Fredskorpsets 50-års jubileumsfest. – Overveldende respons, sier Fredskorpsets prosjektleder.

Etter opprettelsen av Fredskorpset i 1963 har over 7500 fredskorpsere deltatt på utveksling. Ved å jobbe i Afrika, Asia eller Latin-Amerika har fredskorpserne bidratt til utvikling i 50 år gjennom kunnskapsformidling og forståelse, melder NTB.

Festmarkeringen har fått gamle kull helt tilbake til 60-tallet til å ta kontakt med hverandre for å komme sammen igjen.

– På meg virker det som at de som fortsatt er i Norge virkelig har mobilisert alt for komme sammen for å treffes. Det var en skikkelig god ide å feire, sier tidligere fredskorpser Frøydis Guldahl til NTB (bildet).

– Spesiell tid
75-åringen og mannen var i 1965 og 1966 i Uganda med Fredskorpset. Guldahl er i dag leder av foreningen Venner av Uganda (VaU) som ble opprettet som følge av fredskorpsutvekslingene og engasjementet hos andre som jobbet i Uganda i 60-årene.

Sven Larsen (27) fra Fredskorpsets nyere tid gleder seg også til å treffe gamle kjente. Han dro ut med KFUK-KFUM til Madagaskar i 2005 gjennom Fredskorpsets Communication for Change-program. 

 
Foto : Privat

– Fredskorpsåret var ett av de årene i livet mitt som jeg vil huske som veldig spesielt. Man føler at man har vært med på å bidra til noe. Det blir derfor veldig hyggelig å møte de andre man deler disse samme erfaringene med igjen, sier han til NTB.  

– Overveldende
I forkant av 50-årsmarkeringen har Fredskorpset forsøkt å nå ut til de totalt 4000 norske fredskorpserne som har reist ut siden 1963. Prosjektleder for jubileumsfesten, Øyvind Sunde, er overveldet over responsen på invitasjonene.

– Vi tror det henger sammen med at dette er et år som endrer livet til veldig mange. For mange blir det starten på et livslangt engasjement rundt utviklingsspørsmål. Nettopp derfor har mange tette forhold til denne opplevelsen, sier han til NTB. 

Hedrer fredskorpsernes innsats
Hensikten med jubileumsfesten er å vise frem og hedre alle som har bidratt. Sunde forklarer:

– For oss har det vært viktig å vise fram de menneskene som har valgt å bruke livet sitt på å gjøre noe for andre. I tillegg tror vi at en slik jubileumsmarkering vil vekke til live minner som gjør at fredskorpserne fortsetter å dele sine erfaringer og kunnskap. 

Utenriksminister Børge Brende vil også delta ved markeringen.