Australia vil slippe langt færre inn i landet

Statsminister i Australia, Scott Morrison, varsler om mer stengte grenser som følge av delta-varianten.
Foto: U.S. Navy/Janweb B. Lagazo
Australia har kunngjort et dramatisk kutt i antall personer som får slippe inn i landet som følge av smitteutbrudd som har ført til nye nedstenginger.

Statsminister Scott Morrison sa fredag at kvoten for antall ankomster fra utlandet skal kuttes med om lag 50 prosent for å hindre flere utbrudd.

Kun 6.000 personer skal kunne ankomme med passasjerfly per uke, og alle vil måtte tilbringe to uker i karantene på hotell. Tiltaket rammer også australske statsborgere.

I midten av juli kan kvoten bli ytterligere redusert, til rundt 3.000, ifølge Morrison. Strategien har fått navnet «zero covid».

Før pandemien ankom rundt 260.000 personer Australia hver eneste uke.

Nesten halvparten av landets innbyggere er nå nødt til å holde seg hjemme i et forsøk på å bremse smitten, noe som har ført til mye frustrasjon. Mindre enn 8 prosent av Australias voksne befolkning er så langt fullvaksinert.

De nye restriksjonene gjelder blant annet Sydney og Brisbane, der det til sammen bor rundt 10 millioner mennesker. Torsdag ble det registrert 27 nye smittetilfeller i de to byene.

Det har kommet ulike reaksjoner på at antall ankomster fra utlandet skal begrenses. Mens opposisjonspartiet Labor er fornøyd, har menneskerettighetsgrupper kritisert tiltaket.

Human Rights Watch kaller tiltaket for en forferdelig nyhet for de over 34.000 australierne som befinner seg i utlandet.