Nettverk på tvers av land

 
Foto: Ana Isabel López Taylor
30. januar startet Kinas nyttårsfeiring. Norsk Kinesisk samarbeidsorganisasjon (NKSO) inviterte nordmenn til å delta på feiringen.

Kinesisk nyttår som startet 31.januar i år er den viktigste høytiden kineserne har. Zhongying Kristoffersen, som er styreleder i Norsk Kinesisk Samarbeids Organisasjon, kunne fortelle at den 16 dager lange tradisjonen har vart i mange tusen år og at feiringen har en symbolsk betydning.

I år er det Hestens år. I kinesisk mytologi symboliserer hesten fremgang og endringer, noe som passer veldig godt med det som foregår i Kina akkurat nå, sa Kristoffersen.

Høytid med samhold
Samarbeidsorganisasjonen har nettopp hatt et stort arrangement i Oslo i forbindelse med nyttårsaften, hvor hundre personer deltok.

– Det var et nettverksbyggingsarrangement med nordmenn fra norske bedrifter og organisasjoner, norske politikkere og samfunnstopper, representanter fra Den Kinesiske Ambassade, kinesere og deres familier, samt folk fra andre land, fortalte Kristoffersen.

Nettverksbyggingen er for å skape møteplasser og forståelse på tvers av ulike folkegrupper. Det er et kjennetegn på alle våre arrangementer.

 – For andre år på rad har NKSO hatt en stor feiring, og det er noe vi årlig vil fortsette med, påpekte Kristoffersen.

Ritualer
I både den norske og kinesiske nyttårsfeiring er familien sentralt. Vi sitter gjerne med familien rundt middagsbordet og gleder oss til midnatt når rakettene skal skytes opp. Likevel har kineserne flere ritualer enn nordmenn.

Ifølge Kristoffersen er ikke mat bare noe man blir mett av, for den har en symbolsk effekt på kineserne.

– Mange kinesere spiser karpefisk til nyttårsmiddag, siden karpe symboliserer fremgang og lykke i karriere og forretninger, sa styrelederen i NKSO.