Benjamin Hermansen-minnesmerke tagget ned – Politiet etterforsker saken

Tirsdag oppdaget en mann som bor i området, at noen hadde tagget «Breivik fikk rett» på minnesmerket.
Politiet har opprettet etterforskning etter hærverk på Benjamin Hermansens minnesmerke. – Jeg blir lei meg og forbannet, sier statsministeren.

I år er det 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo i det som var et rasistisk motivert drap.

Tirsdag oppdaget en mann som bor i området, at noen hadde tagget «Breivik fikk rett» på minnesmerket. En rekke politikere fordømmer hærverket. Statsminister Erna Solberg (H) besøkte minnesmerket tirsdag, og hun sier det var helt forferdelig å se hærverket.

– Jeg blir lei meg og forbannet, og dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre omtaler det som forkastelig, og han mener det neppe er tilfeldig at taggingen skjer kun to dager før tiårsmarkeringen for terroren 22. juli 2011.

– Jeg blir fortvilet og opprørt, men dessverre ikke overrasket. Vi har ikke klart å stanse framveksten av høyreekstreme holdninger i Norge, sier Støre.

– Jeg kom etter at jeg så et bilde som var lagt ut i en nabolagsgruppe. Da ble jeg fryktelig sint og opprørt, sier Lie-Hagen til NTB.

Politiet etterforsker hærverket, og skriver i en pressemelding at de ser svært alvorlig på saken.

– Etterforskningen vil også omfatte straffebestemmelsene om hatkriminalitet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Den unge gutten ble drept da han sto utenfor en butikk sammen med kameraten sin.

Da kjørte en bil inn på parkeringsplassen med tre nynazister. To av dem jaget guttene og fikk til slutt tak i 15-åringen. Han ble knivstukket i ryggen, brystet og armen.

Drapet vekket sterke reaksjoner i den norske befolkningen, og i etterkant av drapet samlet 40.000 personer seg i en demonstrasjon mot rasisme. Dette var den største folkemarkeringen i hovedstaden siden andre verdenskrig.