Asylrekord fra Eritrea

Asylsøkere på Refstad asylmottak nekter å bli testet for tuberkulose. Register viser at gruppen som har nektet er fra Nigeria. UDI antar at hensikten er å få forlenget opphold i Oslo.
Foto: Flickr
Eritrea er blitt Norges største leverandør av politiske flyktninger. Noe er fryktelig galt i Afrikas nest yngste land, skriver Morgenbladet.

Josief Hawaria (33) forlot Eritrea fordi det ikke var noen fremtidsutsikter der, bare mange års nasjonaltjeneste.

– Når du går inn i den, er det ingen vei tilbake. Dessuten kan du ikke dra hvor du vil, det er ingen ytringsfrihet og ingen gode utdanningsmuligheter. Hvordan kan noen bo der?

Ifølge Morgenbladet kom rundt 3258 av hans landsmenn hit i fjor med samme mål som Josief: For å få beskyttelse fra regimet som kalles Afrikas Nord-Korea.

Situasjonen forverres
Eritrea har de siste årene blitt et av verdens mest isolerte, korrupte, utsultede og mislykkede land, skal man tro tilbakemeldingene fra den amerikanske ambassaden i hovedstaden Asmara. Aftenposten har fått tilgang til hemmelige og fortrolige dokumenter som er lekket fra det amerikanske utenriksdepartementet til Wikileaks, skriver eritrea.no.

I dag er landet vanstyrt inntil det absurde av Isaias Afewerki, som har vært president siden uavhengigheten i 1993.

Han har gått fra å være en heroisk frigjører til å bli en hensynsløs sabotør av Eritreas selvstendighet», skriver mangeårig Afrika-korrespondent og forfatter Michela Wrong i Foreign Policy. Rundt en sjettedel av Eritreas befolkning på cirka tre millioner, skal ha rømt siden 2001, skriver Morgenbladet.