Fagforeningsleder dropper Norges-tur

Foto: Illustrasjon.
Foto: OFL Communications Deparment/ Flickr.com
Fagforeningslederen Napoleón Gómez tør ikke å reise til Norge for å motta Arthur Svensson-prisen.

I dag skulle den meksikanske fagforeningslederen Napoleón Gómez (i rød skjorte på bildet) ha vært på Folkets Hus i Oslo og mottatt Arthur Svensson-prisen, som deles ut av LO-forbundet Industri Energi, skriver VGNett.

Gomez Urrutia leder en av Mexicos største fagforeninger for kull- og metallarbeidere, Los Mineros. Han har blitt utsatt for store og brutale anti-fagforeningskampanjer fra både myndigheter og private gruveselskaper.

En viktig bakgrunn for dette, er Gomez Urrutia og Los Mineros sin fordømmelse av en gruveulykke i 2006 hvor 65 arbeidere mistet livet. Gomez Urrutia anklaget myndighetene for “industrielt drap”, og siden dengang har fire fagforeningsmedlemmer blitt myrdet.

Ut i eksil
Etter selv å ha blitt utsatt for mordtrusler og falske anklager om millionunderslag forlot Gomez Urrutia sitt hjemland i 2006. Han lever nå i eksil i Canada, men leder fortsatt Los Mineros. Likevel tør han ikke å reise til Oslo og motta prisen i frykt for å bli arrestert.

Eksiltilværelsen har ikke lagt en demper på arbeidet til Napoleón Gómez. Meksikanske selskaper reiser nå til Vancouver for å løse arbeidslivsspørsmål med den mektige fagforeningslederen. 

– Han gjør sitt beste for medlemmene. Han sørger for at de får lønnsøkning og bedre vilkår, sier kona Oralia Goméz, som mottar prisen på vegne av fagforeningslederen, til VGNett.

– Vi vil gi en påskjønnelse til de som tør å ta slike konfrontasjoner med slike arbeidsgivere rundt omkring i verden, sier Leif Sande i Industri Energi.