Hardt ut mot Ubaydullah Hussain

 
Foto: Claudio Castello
Norske muslimer mener det er provoserende og trist at Ubaydullah Hussain snakker som om han representerer alle muslimer, mens han i virkeligheten kun representerer en brøkdel, skriver VGNett.

I et TV-intervju med VG sier talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, at han er tilhenger av fremgangsmåten til organisasjonen som nå kaller seg Islamsk stat (IS), tidligere ISIS eller ISIL (Den islamske staten i Syria og Levanten).

VG-intervjuet har ført til sterke reaksjoner blant norske muslimer, og mange har blitt provoserte av Hussains uttalelser.

Yousef Assidiq, prosjektkoordinator i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, hevder det er forferdelig at noen i Norge kan støtte denne terrororganisasjonen så åpent som dette.

Foto: Arkiv.
Foto : Grazyna Skarpås

– Vi muslimer har tatt avstand fra Profetens Ummah en rekke ganger, og det kommer ikke frem i intervjuet. Jeg mener han fikk snakke for fritt, og sa flere ganger at han representerer majoriteten av muslimer, noe som ikke stemmer, sier Assidiq.

– Perverterer religionen
Spaltisten Mohammad Usman Rana reagerer på at Hussain under intervjuet fremstiller seg selv som en islamsk leder og teolog, uten noen teologisk utdanning eller troverdighet.

– Jeg synes det er skremmende at han fritt fremsetter sin ekstremistiske og uislamske propaganda og lanserer sin støtte til IS, som til og med alQaida har tatt avstand fra. Han perverterer religionen, sier Rana til VGNett.

Norske medier bør også bli mer bevisste på hvordan de fremstiller ekstremistene, legger Rana til.

– De kan tiltrekke seg mange unge muslimer som ikke vet bedre. Man må passe på å ikke bygge opp under denne auraen som disse ekstremistene har skapt seg.

Etterlyser motmæle
Generalsekretær Sylo Taraku i nettverket Likestilling, integrering mangfold (LIM) kaller Hussains holdninger for “avskyelige”. Taraku mener også at ledere for muslimske miljøer i Norge går ut og tar til motmæle.

 
Foto : Privat

– Slike utsagn som Hussain kommer med kan skape frykt blant nordmenn, og tausheten som moskeer har vist i slike spørsmål kan skape usikkerhet om hva muslimske religiøse ledere egentlig mener. De bør ikke la slike ekstremister få definere hva som er riktig islam, og på den måten kompromittere alle norske muslimer, sier Taraku til VGNett.