Snuoperasjon sikret Raja Stortingsplass

Venstre kom over sperregrensen, noe som gjorde at Abid Q. Raja blir gjenvalgt i de neste fire årene.
Foto: Regjeringen
Abid Q. Raja er gjenvalgt i Akershus, etter en sterk snuoperasjon fra Venstre, som snudde svake meningsmålinger.

Venstre havnet til slutt på 4,4 prosent, og over sperregrensen, noe som sikret partiet sju plasser.

Kulturministeren må imidlertid gi fra seg kontornøklene i departementet til en rødgrønn politiker, som får overta posten i løpet av høsten.

Likevel ser han nå frem til en ny tilværelse i opposisjon, etter å ha vært Norges tredje statsråd med ikke-vestlig bakgrunn, etter Manuela Ramin Osmundsen (2007-2008) og Hadia Tajik (2012-2013).

– Fantastisk for oss i Venstre å komme over sperregrensen tre valg på rad! Og vi ser ut til å få inn to mandater fra Akershus, noe som aldri har skjedd før! Det blir i såfall helt historisk. Tusen takk til velgerne i hele landet, og for min del en særlig stor takk til velgerne i Akershus, skrev kulturministeren på sin Facebook-side.

Oppvekst og klassereise

Raja er utdannet advokat og vært kjent som debattant i TV, radio og presse siden slutten av 1990-tallet.

Rajas foreldre innvandret fra Pakistan, han vokste opp i Iladalen i Oslo, og hans etniske bakgrunn har siden ungdomsårene vært en viktig drivkraft for hans engasjement på områder som integrering og innvandrernes kår i Norge.

Han har sammen med Bushra Ishaq vunnet Fritt Ords pris i 2010 for dialogsatsing, og sju år senere vant han prisen til International Religious Liberty Association.

Nylig slapp han ut selvbiografien «Min skyld. En historie om frigjøring» hvor han beskrev hvordan han hadde vært utsatt for mobbing, barnevern og omsorgssvikt.