Blond, sexy og innvandrer

TV-personligheter som Maria Montazami (kjent fra "Svenske Hollywoodfruer") er et godt eksempel på det Catrin Lundström beskriver om svenske migranter til USA
Foto: Frankie Fouganthin
Migrasjon er tiggere, asylsøkere, fattigdom, hushjelper og rasisme i det nye landet. Men det er også vakre, svenske kvinner, som mener det er enkelt å lykkes i USA, skriver forskning.no.
0Shares

Innvandring forbindes oftest med det som er problematisk og vanskelig, og ofte er fokuset på folk som er uønsket i landene de kommer til. Romfolk omtales for eksempel som migranter i Europa, selv om de forflytter seg fritt i henhold til EUs regler om fri bevegelse.

Hvite derimot, kan bevege seg stort sett problemfritt rundt i hele verden. Svensker kan blant annet flytte til 173 land uten visum.

‒ Privilegert migrasjon omtaltes ofte som mobilitet. Og privilegerte migranter kan ofte omsette sin mobilitet i suksess. Det er på tide at vi begynner å se dem og studere dem som migranter, sier sosiolog Catrin Lundström til forskning.no.

Priviligerte
Boka hennes White migrations baserer seg på flere års forskning, feltarbeid og intervjuer med hvite svenske kvinner som har migrert til USA, Singapore og Spania.

‒ I USA forsterker den hvite hudfargen de svenske kvinnenes posisjon i samfunnet, i Singapore blir den vestlige hvitheten utfordret. Likevel nyter begge disse gruppene godt av de globale privilegier som har blitt bygget opp rundt den europeiske hvitheten siden kolonitiden.

Svensk, hvit og frigjort
I USA er det å være svensk spesielt bra. Lundströms 33 svenske intervjuobjekter i USA forteller at de oppfattes som hardtarbeidende, interessante og til å stole på.

‒ Kvinnene navigerer mellom den rene hvitheten og den eksotiske seksualiteten. anses de som vakre, og ideen om den seksuelt frigjorte svenske kvinnen fra 1960-tallet står seg.

Og mens de svenske kvinnene i USA var selve målestokken for hvithet, og til dels overseksualiserte, passet ikke den svenske hvitheten inn i Singapore i det hele tatt.

‒ Vestlige kvinner befant seg under kineserne i rasehierarkiet. Den vestlige hvitheten var ikke like fin som den singaporeanske, kinesiske hvitheten, forteller Lundström til forskning.no.

Les hele saken her.