Forsker: Slik kan utfordringer med flerspråklighet løses

Språkforsker språkforsker Aneta Pavlenko, som holder årets Einar Haugen-forelesning 24. september.
Foto: hf.uio.no
Tidligere tiders imperier og kongeriker møtte utfordringene med språklig mangfold på forbilledlig vis, mener språkforsker Aneta Pavlenko,

Ser vi til historien, vil vi se at mange imperier og store kongeriker hadde utfordringer med språklig mangfold, men håndterte disse med å opprette flerspråklige administrasjoner og inkludere nye språk. Noen av dem står fortsatt uten motstykke i dag.

Dette er argumentet til språkforsker Aneta Pavlenko, som har blitt invitert til å holde årets prestisjetunge Einar Haugen-forelesning ved Universitetet i Oslo.

– Vi bør se til fortiden for å håndtere dagens utfordringer med flerspråklighet, sier hun til hf.uio.no.

I sitt digitale foredrag fredag ​​24. september tar Pavlenko publikum med på en reise i tidsmaskinen, med stopp i Ptolemaios’ Egypt, Romerriket, normanske Sicilia, middelalderens England og Spania, storhertugdømmet Litauen, det koloniale Pennsylvania og russiske og østerriksk-ungarske imperier.

– Fra et historisk perspektiv er dagens flerspråklighet verken ‘større’ eller ‘mer utfordrende’ enn tidligere, og vi har heller ikke blitt mer tolerante når det gjelder flere språk i det offentlige rom, sier Pavlenko.