NRK: – To nordmenn terrorsiktet

PST har siktet to nye norske statsborgere som har sluttet seg til islamsk Stat (IS).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Politiets sikkehetstjeneste (PST) har siktet ytterligerte to norske statsborgere som de tror har sluttet seg til IS i Syria, melder statskanalen.

23-åringene er siktet etter terrorparagrafen, og har trolig vært i Syria i over ett år, ifølge NRKs kilder. PST har nylig gått til Oslo tingrett for å få frosset bankkontoene til de to nordmennene som de mener har sluttet seg til terrorgruppen Islamsk Stat (IS).

For å få medhold i kravet, må også nordmennene siktes etter terrorparagrafene 147a eller 147b.

– Retten har tatt konkret stilling til om det er skjellig grunn til å mistenke dem for brudd på staffelovens paragraf 147a. De har funnet at det er det, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST til NRK.

Kan få opptil 30 års fengsel
Ifølge PST er det mistanke om at nordmennene har begått terror, forsøkt å gjøre det eller at de har medvirket til terrorhandlinger. Mennene skal ha vært i Syria i godt over ett år. Skulle nordmennene blir funnet skyldig etter siktelsen kan de risikere mellom 12 og 30 års fengsel.

– Det ligger i strafferammen og tematikken her at vi ser veldig alvorlig på dette. At vi har personer som er siktet for dette er veldig alvorlig, sier Staff i PST.

Tidligere ble det kjent at den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien har fått frosset sine bankverdier, og at han er siktet etter samme paragraf. Advokat John Christian Elden forsvarer to av de tre.

– Jeg har fra PST fått oversendt kjennelsen på en av klientene, men har ennå ikke mottatt den som foreligger på Vasquez. Begge bestrider at de bedriver terrorisme og de foreliggende siktelsene, men om de kommer til å forklare seg for norsk politi er uklart, sier Elden til NRK.