– EU og Hellas snur ryggen til flyktninger

Utviste og papirløse samlet i kummerlige forhold i en leir utenfor den greske hovedstaden Athen. Hit har mange utviste fra Norge kommet.
Foto: Flickr.com
Tusenvis av flyktninger som ankommer de greske øyer, møter et dysfunksjonelt mottakssystem og inhumane leveforhold. Leger Uten Grenser krever skjerping.

Hellas og den Europeiske Union må raskt rydde opp og forbedre leveforholdene til flyktninger, migranter og asylsøkere, samt gi dem medisinsk behandling og beskyttelse, sier styreleder Bjørn Nissen til legerutengrenser.no.

Ifølge myndighetene har bare i år over 14 000 mennesker gjennomført en livsfarlig reise i små båter over Egeerhavet fra Tyrkia til øygruppen Dodekanesene for å søke beskyttelse. Over 90 prosent kommer fra det krigsherjede Syria.

Grekerne mangler mottaksfasiliteter, og mange flyktninger er tvunget til å sove ute i regn og kulde, eller i overfylte politistasjoner, mens de venter på å bli flyttet til det greske innlandet.

– I løpet av de siste fire månedene har vi ikke sett noen vilje til å forbedre systemet. Ingen medisinsk screening er satt opp for dem som kommer, og sårbare mennesker er overlatt til seg selv, sier Nissen.

Umenneskelig internering
Greske myndigheter har et ansvar for å sette i gang screening for å oppdage syke og gi tilstrekkelig behandling til dem, men manglende ressurser og politisk vilje betyr at lite konkret faktisk skjer på bakken.

– Vi har sett uholdbare og overfylte fengselsceller, for eksempel 53 mennesker stuet inn i én celle ment for seks personer. Slike forhold er umenneskelige, særlig for folk som allerede lider fysisk og psykisk etter å ha flyktet fra krig. Tilbudet er skamløst og helsefarlig, forklarer Nissen.

Som legger til at Hellas har et ansvar for å overholde rettighetene til alle mennesker under deres myndighet, uavhengig av nasjonalitet. 

– Hellas stengte sine fastlandsgrenser og må nå ta imot strømmen av flyktninger til de greske øyer med den verdighet og respekt som disse menneskene fortjener, sier Nissen til legerutengrenser.no.