– Satt bakerst på islamseminar fordi de ville

 
Foto: flickr.com/David Hall
Leder for Tyrkiske foreningers landsorganisasjon, Hatice Elmacioglu, sier til Aftenposten at kvinner må få sitte på bakerste rad om de vil det og avviser noen som helst form for tvang.

Samfunnsdebattant Sercan Leylek fortalte i Aftenposten onsdag hvordan kvinner og menn satt adskilt under et seminar på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) forrige søndag. Seminaret var i regi av blant annet den tysk-tyrkiske islamske organisasjonen IGMG, Islamischen Gemeinschaft Millî Görüş sin Oslo-avdeling.

Leylek kritiserte foredragsholder Taner Dogan, som holdt innledningsforedraget. Ifølge han skal Dogan blant annet ha advart mot feminisme og at kvinner skal jobbe.

Aftenposten har vært i kontakt med flere seminardeltakere, men få har hatt lyst til å uttale seg offentlig. Shahin Khyavi, som selv var tilstede, kunne imidlertid fortelle hva han opplevde på søndagens seminar.

– Jeg var på samme seminar som Leylek, og alt som står i innlegget hans stemmer. Taner Dogan sa at muslimske kvinner i Norge og resten av verden bare skal være hjemme og passe på barna, sier Khyavi til Aftenposten.

Avviser kritikken
IGMG Oslo avviser på sin side all kritikk. Ifølge Mehmet Temel ved IGMG Oslo var det helt tilfeldig at kvinner og menn satt adskilt. HiOA har uttalt at det er svært problematisk dersom det var aktiv kjønnssegregering i høgskolens lokaler.

Leder for Tyrkiske foreningers landsorganisasjon, Hatice Elmacioglu, sier hun tror kjønnsdelingen skjedde helt naturlig. Hun reagerer på uttalelsene til Leylek og sier et av bildene som er gjengitt i Aftenposten er misvisende, da det satt noen kvinner sammen med menn på første rad på det ene seminaret.

 
Foto : hoyre.no/Kunt Hoftun Knudsen

– Jeg kan ikke huske å ha opplevd aktiv kjønnssegregering i IGMG. Kvinnene velger rett og slett å sette seg på bakerste rad, da de er mer komfortable der. Hvis de ville sitte på bakerste rad, må de vel få lov til det?, sier Elmacioglu til Aftenposten.

Linken til illustrasjonsbildet.