Ikke første gang, og ikke siste

 
Foto: Privat
9. august 2014 ble den 18 år gamle afroamerikanske gutten Michael Brown skutt og drept av en hvit politimann i Ferguson, Missouri, USA. Politimannen som drepte heter Darren Wilson. 24. november stemte juryen for at Wilson ikke skal bli tiltalt for drapet.
Nora Aasmoe
Latest posts by Nora Aasmoe (see all)

Jeg er her i dag fordi jeg er sint. Jeg er sint fordi en 18 år gammel gutt ble drept av en politimann uten grunn. Jeg er sint fordi morderen hans ikke er i fengsel. Jeg er sint fordi politiet har løyet om hva som skjedde. Jeg er sint fordi media har løyet om hva som skjedde. Jeg er sint fordi hvite politimenn gang på gang slipper unna med å drepe afroamerikanere.

Jeg er sint, men jeg er ikke redd for livet mitt. Og hvis jeg hadde vært i USA, hadde jeg heller ikke trengt å være redd for livet mitt. For til og med hvis en politimann hadde hatt lyst til å ta livet av meg, hadde han tenkt: nei, det kan jeg ikke. Hun er hvit. Man kan ikke drepe hvite folk. Det er ulovlig til å drepe hvite folk. Man blir straffet hvis man dreper hvite folk. Man kan komme i fengsel hvis man dreper hvite folk. Hvite folk har rettigheter. Jeg hadde hatt en verdi i USA. Mitt liv hadde hatt en verdi i USA. Jeg hadde vært privilegiet nok til å ikke måtte frykte å bli drept i USA.

 
Foto : Privat

Jeg er sint, men afroamerikanerne er redde for livet. For de vet at politimenn har makten til å skyte de ned og drepe i fullt dagslys foran vitner, uten å bli straffet for det. De vet at politiet kan komme inn i huset deres og arrestere de og bruke vold mot dem og til og med drepe de uten grunn. De vet at barna deres blir sett på som eldre og skumlere og mer truende av politiet, og at dette gjør de mer sannsynlige offerer for politivold.

Når noen truer deg, er voldelig mot deg, prøver å drepe deg; hvem ringer du? Politiet? Hva om det er politiet som truer deg, er voldelig mot deg, prøver å drepe deg. Hvem ringer du da? Når du er livredd, du vil ut av situasjonen, du vil bli beskyttet, hvem ringer du da? Hvem ringer du når politiet er den største trusselen på livet ditt?

20. juli 2012. James Holmes drepte 12 mennesker og skadet 50 med flere forskjellige våpener i en kinosal i Colorado. Politiet arresterte han i live. Han var hvit. Holmes var ikke en stor nok trussel til at politiet følte det var nødvendig å skyte han.

22. november 2014. Den 12 år gamle afroamerikanske gutten Tamir Rice hadde en lekepistol. Han stod for seg selv på en lekeplass. Politiet kom og i løpet av sekunder var Tamir i bakken. Han er nå død. Han ble 12 år gammel.

Hvis politiet klarer å håndtere bevæpnet voksen mann som akkurat har drept 12 mennesker, klarer de å håndtere en 12 år gammel gutt med en lekepistol.

Rettferdighet for Tamir Rice. Rettferdighet for Michael Brown. Rettferdighet for alle ofre for rasistisk politibrutalitet i USA. Dette er for dere.

Appellen gjengitt i sin fulle form på utrop.no. Opprinnelig avholdt under en fredelig demontrasjon 29. november på Grønland torg.