Rydder opp i svart julevask

 
Foto: Arbeids- og soisaldepartementet
Over 250 000 nordmenn får hjelp til julevasken av en vaskehjelp. Likevel betaler minst halvparten svart.
0Shares

– Altfor få tenker på at de frarøver renholdere grunnleggende rettigheter i arbeidslivet når de legger hundrelappene på kjøkkenbenken, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen (bildet).

Nå kjemper både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter sammen for at flere skal benytte lovlig vaskehjelp fra godkjente renholdsbedrifter i julen. Kampanjen renvasket.no er et av flere tiltak fra treparts bransjeprogram renhold for å bekjempe de useriøse delene av renholdsbransjen.

Ingen sykepenger eller permisjon 
– Forestill deg at du aldri vet hvor lang arbeidsdagen skal bli, eller hvorvidt du har en jobb neste uke eller måned. Mange renholderes arbeidsforhold er under enhver kritikk, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Over 250 000 nordmenn får hjelp til julevasken av en vaskehjelp, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av treparts bransjeprogram renhold. Mange vaskehjelper som blir betalt svart får for eksempel verken den minstelønnen de ville hatt krav på som ansatt i en renholdsbedrift, eller ferien eller feriepengene de har krav på. De har ikke rett på sykepenger, og kan gå glipp av permisjon i forbindelse med fødsel eller syke barn.

Se etter renholdskortet
Kjøperen må være bevisst på sitt ansvar, hevder Svendsen.

– Hvis renholderen bærer et renholdskort fra Arbeidstilsynet synlig, betyr det at personen er ansatt i en godkjent renholdsbedrift. Da skal renholderen ha forsvarlige arbeidsforhold, arbeidskontrakt og tarifflønn. Hvis du istedenfor velger en renholder fra en ikke-godkjent bedrift, gir du din velsignelse til den delen av bransjen som er preget av uverdige arbeidsforhold, få rettigheter og useriøse bakmenn.

Linken til illustrasjonsbildet.