22. juli-senter åpnes i H-blokken

Her i Regjeringskvartalets første etasje i H-blokken (i tilbygget fotografert til høyre) skal et nytt informasjonssenter om 22. juli opprettes.
Foto: Claudio Castello
Regjeringskvartalet skal huse et nytt informasjonssenter om 22. juli-terroren, skal hedre ofrene og spre kunnskap om høyreekstremisme. 

Senteret vil åpnes til sommeren, etter at statsminister Erna Solberg (h) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) søndag presenterte planene for høyblokka på Regjeringskvartalet, melder NRK.

Informasjonssenteret kommer etter signaler fra regjeringens side om å styrke forskningen på høyreekstremisme. 

– Kunnskap kan være vårt fremste våpen mot hat, vold og ekstremisme. Vi skal ikke glemme det som har skjedd og hvordan vi som nasjon ble rammet av terrorangrepet. Samtidig trenger vi mer kunnskap om forebygging mot slik ekstremisme. Vi ser dette som en viktig bit av vår historie og må formidles til kommende generasjoner, sier statsminister Erna Solberg til regjeringen.no.

– Kunnskap mot hat og ekstremisme, er mantraet fra statsminister Erna Solberg og bakgrunnen til regjeringens beslutning om å opprette senteret.
Foto : Claudio Castello

Nasjonal støttegruppe med positive tilbakemeldinger
Informasjonssenteret skal være på plass 22. juli 2015, men skal også utvikles gradvis. Etter hvert vil det være aktuelt å kunne ta imot skoleklasser eller andre grupper.

– Vi skal ha en enkel og verdig faktabasert utstilling om hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya, sier kommunalminister Sanner til regjeringen.no.

Regjeringen har samarbeidet tett med AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli om senteret, som har vært sterkt ønsket av ofre og pårørende.

– Vi er fornøyde og vil gi skryt til regjeringen for et godt sammarbeid med oss om dette prosjektet, sier John Hestnes, leder for støttegruppen for ofrene fra Regjeringskvartelet til NRK.

– Veldig god nyhet
Thomas Hegghammer, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), skrev tidligere i høst på kommentarplass i Aftenposten om hvor lite ressurser det er til forskning på voldelig høyreekstremisme i Norge.

I kommentaren foreslo han opprettelsen et 22. juli-senter som kunne drive forskning og formidling om høyreekstremisme på lang sikt. Nå ser det ut som om Hegghammer får sitt ønske oppfylt.

– I utgangspunktet synes jeg det er en veldig god nyhet. Men vi vet foreløpig ingenting konkret om hvor mye penger det er snakk om og hvem konkret som skal drive senteret, er seniorforskerens første reaksjon overfor utrop.no.

 
Foto : Forsvarets forskningsinstitutt

Vil en slik senter kunne hindre nye terrorangrep fra grupper med tilknytning i miljøer på ytre høyre?

– Nei, ikke direkte. Men forskningsbasert kunnskap kan understøtte myndighetenes arbeid mot radikalisering på høyresiden, sier Hegghammer.