Skal bli tvangsbosatt på Kyrksæterøra

Mullah Krekar har lenge vært kjent som aktivist for den islamske tro. Nå har han kommet på andre tanker
Foto: Frida Tørring/Wikimedia Commons
Når mulla Krekar slipper ut av fengsel til helgen, flytter han til Kyrksæterøra i  Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Onsdag forrige varslet regjeringen at mulla Krekar skal pålegges meldeplikt og oppholdssted utenfor Oslo når han løslates til helgen. Oslo-politiet fikk ansvar for å finne ut hvor mulla Krekar skal bo,  og tirsdag falt avgjørelsen, skriver VGNett.

– Mulla Krekar pålegges oppholdssted på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Han pålegges å bo på Jarlen mottakssenter, og til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grense,  skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag. 

Sør-Trøndelag politidistrikt bekreftet senere vedtaket i en pressemelding.

– Politiet har fått oppdrag å finne ut hvor han kan bo, og de har gjort sine vurderinger. De har bedt oss om å finne et mottak som kan egne seg i henhold til de vurderinger og kriteriene som de har satt. Bakgrunnen må politiet svare for, sier Jon Olav Kroken, presserådgiver i UDI til VG.

En uakseptabel løsning
Brynjar Meling, Krekars advokat, forteller til VGNett at Krekar ønsker å være med sin familie i Oslo og at det er uaktuelt for familien å flytte fra hovedstaden.

– De er vanlige samfunnsborgere som er etablert med barn i Oslo. Her holder de til, her kommer de til å fortsette å være, forteller advokaten.

Frps andre kommunestyremedlem i Hemne, Oddbjørg Bakk, reagerer på sin side med vantro på beslutningen.

– Å få mulla Krekar hit til Kyrksæterøra er som å få en bøtte med isvann i hodet. Det har nesten ikke gått opp for meg.

– Fint at instruks følges opp
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier til VGNett at det er bra og viktig at den nye instruksen nå følges opp. 

– Vi ser nå det første eksempelet på at den nye instruksen følges opp, noe som er bra og viktig. Instruksen er generell og vil kunne brukes også i andre saker hvor ureturnerbare personer potensielt utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.