– Regjeringen må samarbeide med konservative miljøer

Regjeringen må samarbeide mer med konservative miljøer for å motvirke radikalisering, hevder lederen i nettverket IslamNet, Fahad Qureshi.
Foto: Skjermdump/YouTube
Leder i IslamNet, Fahad Qureshi, mener Regjeringens tiltak mot radikalisering er feilslått. Han mener konservative muslimske mijløer er best til å stoppe radikalisering. Tenketanken Minotenk reagerer på utspillet.
0Shares

I en studiodebatt i Aftenposten-TV onsdag, samme dag som PST offentliggjorde sin årlige trusselvurdering, vedgikk Fahad Qureshi at radikalisering av muslimer og et økende antall norske fremmedkrigere er et problem.

– Flere tiltak som må til. Problemet er at Regjeringen fokuserer ganske feil. Regjeringen fokuserer på tiltak som den tror vil fungere, ikke på tiltak vi muslimer mener vil hjelpe.

Qureshi mener Regjeringen og samfunnet ikke fokuserer på det som han mener er den viktigste årsaken til radikalisering: Krigene i Irak og Afghanistan. Og den amerikanske fangeleiren på Guantánamo på Cuba.

– Årsak nummer én er norsk og vestlig utenrikspolitikk. Invasjonene av Afghanistan og Irak er veldig, veldig viktige faktorer her.

– Samarbeid med de konservative
Qureshi foreslår også at Regjeringen bruker konservative muslimske miljøer mot radikalisering. Han mener det i dag gis støtte til “feil folk” på den muslimske siden, blant andre Minotenk og  LIM-nettverket.

– Organisasjonene lar menneske definere rett og galt, ikke Gud, sier Qureshi.

– En problematisk talsmann
Generalsekretær i LIM, Sylo Taraku understreker på vegne av sin organisasjon overfor utrop.no at IslamNets representanter har ytringsfrihet og bør få komme til ordet. Likevel finnes det flere grunner til å reagere.

 
Foto : Privat

– For det første er det problematisk at mediene bruker en person som Fahad Qureshi som kommentator når tema er ekstremisme. Selv om han tar avstand fra voldsbruk i Norge så forfekter han jo en totalitær salafistisk ideologi. Publikum bør få vite om dette, og han bør konfronteres med sine ekstreme holdninger. 

Ifølge Taraku reagerer også LIM på at hvor hyppig han blir intervjuet uten at det kommer frem hva slags organisasjon han representerer.

– Han fremstår som en slags talsmann for norske muslimer. Problemet med det er at nordmenn kan få et feilaktig bilde av norske muslimer samtidig som han styker sin posisjon i ytterliggående islamistiske miljøer som en “forsvarer av islam og muslimer”. 

Står uimotsagt
Når Qureshi blant annet sier at ingen muslimer er enige med Minotenk og LIM så er det problematisk at denne påstanden blir stående uimotsagt, påpeker LIM-generalsekretæren.

– Ellers sier det en del om IslamNet når vi i Qureshis øyne er ekstreme og “feil folk” siden vi setter mennesket i sentrum og lar menneskene og ikke Gud bestemme rett og galt. 

En del av problemet
Leder i Minotenk (Minoritetspolitisk tenketank), Linda Noor, reagerer på sin side kraftig på uttalelsen fra Fahad Qureshi.

Reagerer på IslamNets utspill: Minotenk-leder Linda Noor.
Foto : Farid Omer

– For det første får vi ikke noe penger til å jobbe med radikalisering, sier hun til utrop.no.

Hva tenker Minotenk spesielt når det gjelder uttalelsen om “at det gis støtte til folk på feil side”? Spesielt når utspillet handler konkret om dere?

– Vi ser på IslamNet som en del av problemet, og ikke løsningen, fastlår Minotenk-lederen.