Lagt ut som slave på gjenbruksapp


Foto: Faksimile Tise
Jamal Sheik, som driver Instagram-kontoen rasisme_i_norge, reagerte kraftig da han så at en gutt hadde blitt lagt ut som slave på gjenbruksappen Tise.
157Shares

– Å se en ung gutt, mørk gutt ligge ute til salgs på en så stor plattform er så alvorlig, sier Jamal Sheik til Avisa Oslo.

Gjenbruksappen Tise formidler salg av brukte klær og interiørartikler. Den ble lansert i 2016 og henvender seg primært til kvinner i alderen 18 til 35 år. Den har over 1 million brukere.

– Vi jobber for at det skal være vanskelig å spre slike budskap på vår plattform, og profiler og innlegg med denne typen innhold blir slettet fra plattformen, skriver Victoria Terese Hauk, kommuniksjonsdirektør i Tise til en e-post til Avisa Oslo.

Ny “vare”

Noen dager senere ser Jamal Sheik at en ny “vare” blir lagt ut for salg av Tise-bruker med brukernavnet “slavehandler” på samme app. “Varen” blir beskrevet som “godt brukt, godgutten Jamal”. Prisen er 69 kroner.

I etterkant er Jamal Sheik og Tise uenige om hvem som bør ta ansvaret med å anmelde brukeren med brukernavnet “slavehandleren” til politiet.

– Vi samarbeider selvfølgelig med politiet når det forekommer en eventuell anmeldelse. Vi deler kun informasjon med politiet, da det er snakk om personvern for begge parter, skriver Victoria Terese Hauk, kommunikasjonsdirektør i Tise til en e-post til Avisa Oslo.

Paragraf 259 om slaveri : Den som bringer en annen inn i slaveri, straffes med fengsel inntil 21 år. På samme måte straffes den som driver med slavehandel eller transport av slaver eller personer bestemt for slavehandel.

(Kilde: Lovdata)