Rekord i antall fakkeltog for forfulgte kristne

Fakkeltoget i Fosnavåg var først ute av hele 17 «fakkeltog for forfulgte kristne» som arrangeres rundt om i landet i høst.
Foto: Helge Åkernes/Åpne Dører
I hele 17 byer og tettsteder arrangeres det i høst fakkeltog for å sette søkelys på mennesker som forfølges og fengsles for sin tro.

I høst arrangeres det fakkeltog for forfulgte kristne og andre trosminoriteter i 17 byer og tettsteder – fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Fakkeltogene arrangeres sentralt av Stefanusalliansen og Åpne Dører, i samarbeid med lokale komiteer.

Først ut, den 26. oktober, var Fosnavåg i Herøy kommune på Sunnmøre. De er i år med for aller første gang og var 85 personer i toget og 120 på samlingen i kirka etterpå, forteller forkynner og informasjonskonsulent i Åpne Dører, Helge Åkernes til Kristelig Pressekontor.

Årets tema er I fangenskap for sin tro. Dessverre er det ikke selvsagt for 83% av verdens befolkning at en fritt kan tenke, mene og tro – uten å bli straffet.

I land som Eritrea, Iran, Kina og Nord-Korea setter staten kristne og andre troende i fengsel. Andre steder holdes mennesker som slaver eller fanger i egne hjem fordi de ikke vil fornekte troen sin. Dette skriver Åpne Dører og Stefanusalliansen i en pressemelding.

«Som enkeltpersoner og storsamfunn må̊ vi i Norge anerkjenne den uretten som begås mot dem som lever i fangenskap for sin tro. Fakkeltog er en god mulighet til å gå sammen og stå sammen – for de som deler vår tro, men ikke vår frihet.»

I 2007 ble det første fakkeltoget for forfulgte kristne arrangert i Oslo, og i 2010 ble det også gjennomført fakkeltog i Bergen. I 2019 (2020 ble litt amputert på grunn av pandemien) ble det arrangert fakkeltog i Bergen, Oslo, Arendal, Øystese, Trondheim, Stavanger, Stokmarknes, Råde (Østfold), Kristiansand, Lakselv, Tana og Ålesund.

I år arrangeres det i disse dager fakkeltog i Fosnavåg, Ålesund, Molde, Oslo, Arendal, Ål i Hallingdal, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Stokmarknes, Råde (i Østfold), Tønsberg, Flekkefjord, Trondheim, Øystese, Tromsø og Kristiansund.

Fakkeltogene står ofte i sammenheng med «Søndag for de forfulgte» som markeres i menigheter over hele verden. Mange menigheter bruker andre søndag i november, i år 14. november. I 2021 er tema for denne: «Der kristne samfunn kjemper for å overleve» med et ekstra søkelys mot Tyrkia og Irak.