Ser mørkt på forholdet mellom jøder og muslimer

 
Foto: Skjermdump/YouTube
– En hel generasjon unge muslimer har vokst opp med å hate jøder, sier sier Mark R. Cohen, middelalderhistoriker i jødisk kultur og professor emeritus ved Princeton University.
0Shares

– I løpet av de siste 40 årene er det spilt så mye blod og hat i forholdet mellom muslimer og jøder at en hel generasjon unge muslimer er vokst opp med å hate jøder. I seg selv er det forståelig, men tragisk, sier historikeren (bildefaksimilet) til Aftenposten.

Han mener det på grunn av det dårlige forholdet mellom muslimer og jøder i Israel, Midtøsten og nå også i Europa, at det er vanskelig å tenke på historien som veldig konstruktiv.

– Samtidig er det ødeleggende å lese historien om muslimsk antisemittisme feil. Politikere i Israel misbruker historien for å tjene sine formål, samtidig som muslimer har brukt antisemittiske motiver for å forklare Israels makt, sier Cohen.

Mer optimisk før
Cohen mener det ikke er grunn til å se lyst på fremtiden. Han peker på at den politiske venstresiden i Israel, som tidligere jobbet aktivt for fredelige løsninger, nesten er helt stille.

– Jeg var på en demonstrasjon organisert av en venstreorientert organisasjon i Israel for et år siden, og det var trist å se: Nesten alle personene som deltok, var over 60 år.

– Jeg tror mange på den politiske venstresiden i Israel ikke ser noen mulighet for å komme i posisjon. Israel liker å snakke om seg selv som det eneste demokratiet i Midtøsten, noe som er sant. Men det er ikke et demokrati som kan løse problemer, sier Cohen.