Skattekrav ga hjelpekampanje for menneskerettighetsadvokat

For jurist Ieva Zigure Rise har det vært utfordrende å være åpen om sin økonomiske situasjon.
Foto: Privat
Norsk-latviske Ieva Zigure Rise har hjulpet et uttallig antall flerkulturelle klienter. Nå trengte hun selv hjelp.

Et skatteoppkrav og en tilleggsregning på flere titusener satte økonomien til den enslige trebarnsmoren under sterkt press.

Tove Elise Ihler, som jobber i Riksantikvaren og ble kjent med Ieva for noen år tilbake, sier venninnen har hatt en vanskelig situasjon.

– Selv har jeg sett hvor mange Ieva har hjulpet fra gata og inn i trygge rammer. Hun har mange historier hvor hun har vært en helt, særlig i saker som gjelder innvandrere og juss.

Svært mange av klientene hennes kommer selv fra svært utfordrende livssituasjoner.

– Ofte har Ieva ikke villet ta betalt av sine fattige klienter, og nå trenger hun selv hjelp. I perioder har hun grunnet sykdom ikke kunne jobbe mer enn 30 prosent. Å ikke kunne hatt kontroll over egen økonomi har vært belastende for henne.

Fått 70.000 i hjelp

Når Utrop kontakter den latviskfødte advokaten bekrefter hun at Ihler og andre har bidratt med over 70.000 i kontantbeløp via innsamlingen.

– For oss har dette vært tøft, spesielt å gå ut blant venner og andre om vår økonomiske situasjon, sier Rise

Hun kom til Norge som 18-åring i 1994 via et opphold på folkehøgskole, og senere bosatte hun seg her. I Latvia tok hun juss som valgfag, men det var her i Norge at hun gjorde det til en karriere.

– Fra jeg var ung følte jeg kallet til å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon.

Rise har advokatbevilling og jobber 30 prosent hos Oslo kommune hvor hun jobber med å gi fri rettshjelp.

– Jeg må ha eget enmannsforetak, og må betale forsikring og gebyrer til Disiplinærnemnden.

Fikk skattekrav

I november i år fikk hun et skattekrav på 51.000 kroner, noe som var en medvirkende årsak til at hun ba om hjelp.

– I flere år har jeg ikke hatt faste jobber og har slitt med å ha kontroll på økonomien.

Trebarnsmoren, som blant annet har vært advokatfullmektig, har vært sykemeldt den siste tiden.

– Som enslig kvinne og innvandrer opplever man ofte livets harde side, noe som går utover arbeidskapasiteten. Jeg har vært stresset og utslitt, og jobbet lite.

– Hva er grunnen til at NAV ikke ville hjelpe deg?

– Jeg fikk vite at skatteoppkravet er å regne som en privatgjeld, og at jeg måtte ta enten opp lån eller få penger på annet vis. Oppkravet kan ikke dekkes gjennom NAV-hjelp.

Utsatt for slibrigheter

Rise la også ut en boligannonse på FINN, noe som førte til at hun fikk slibrige meldinger fra en ukjent mann som ville hjelpe henne.

– Han ville gi pengehjelp mot at jeg sendte ham lettkledde bilder. Jeg følte at situasjonen min ble misbrukt som et påskudd for hans hensikter. For meg var dette en uhyggelig opplevelse, samtidig som jeg tenker på andre kvinner som havner i samme situasjon. Har vi som utenlandske kvinner i en sårbar situasjon ikke noen andre muligheter enn «å selge våre kropper»?

Heldigvis har Rise fått solgt bilder på FINN, og det er samlet inn via Spleis.

– For det meste har folk vært greie og stilt opp. Mannen med de slibrige meldingene, og andre som har kommet med stygge kommentarer, har vært et mindretall.

For Rise har det vært vanskelig åpne seg opp om sin egen vanskelige situasjon, men det har også gitt nye erfaringer.

– Å måtte be om hjelp har ikke vært lett, men i noen tilfeller er det viktig å være åpen, og be om en hjelpende hånd. Andre har ofte bedt meg om hjelp. Nå havnet jeg selv i en vanskelig situasjon, og er like glad for å få hjelp fra andre.