ARS-leder ut mot “revysketch”

 
Foto: Pressebilde Antirasistisk Senter
Ordførerkandidaten til Gamvik Frp hentet fram et gammelt revynummer og spilte muslimsk konemishandler etter et partimøte i helgen. – Grovkornet og trist rasisme av 80-tallstapning, mener leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen (bildet), om sketchen.

– Banke på kona, ja, da blir ho enkel å ha, sang revyartist og førstekandidat Johnny Olaussen på middagen etter rådsmøtet til Finnmark Frp sist helg.

Olaussen selv synes revynummeret er helt uproblematisk, og får støtte av fylkesleder Ronny Berg.

– Jeg synes det er kjempebra at vi i Frp har personer som er glade i kultur og lager kulturtilbud, sier Berg til NRK.

Sterke reaksjoner
Videoen (se bildefaksimilet) ble publisert på Facebook av Geir Langås, nestleder i Gamvik Frp. Annik Eriksson, leder av Nora-senteret (Senter mot vold og seksuelle overgrep) reagerer kraftig på det hun ser.

 
Foto : Skjermdump/nrk.no

– Jeg synes det er dårlig underholdning når jeg kjenner konsekvensene av vold og overgrep, sier Eriksson.

En kikk på videoen viser Olaussen ikledd det som skal ligne et muslimsk hodeplagg og med det som kan ligne brunkrem i ansiktet. Opptredenet får også ARS-lederen til å komme med sterk kritikk.

– Sketsjen er ifølge opphavsmannen skrevet som en harselas med nordmenns holdninger til innvandrere. Her er dette snudd på hodet – sketsjen blir bare enda en harselas med muslimer. I denne settingen blir det ren Banana Airlines-humor, grovkornet og trist rasisme av 80-tallstapning som det er spesielt nedslående å se hos et regjeringsparti, sier han til utrop.no.

Hatretorikk enda mer bekymringsverdig
Samtidig er det ikke slike sketsjer som bekymrer mest, ifølge Berglund Steen. 

– Nå bekymrer vi oss mer for den rene høyreekstreme retorikken som har sneket seg inn her og der. Personsjikanen rettet mot enkelte muslimske politikere, og mot politiske meningsmotstandere som ikke deler FrPs syn på muslimer, har blitt grov de siste par årene.

– FrP har faktisk det formelle ansvaret både for å bistå ofre for familievold, og for å sørge for at dette er et land alle, også muslimer, føler som sitt hjem, legger han til.