Støre: Hadde gjerne ønsket statsråder med minoritetsbakgrunn

Statsminister Støre hadde ønsket seg en eller flere statsråder med minoritetsbakgrunn.
Foto: NTB
– Jeg hadde veldig gjerne ønsket at vi fortsatt hadde en eller flere statsråder med minoritetsbakgrunn, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
420Shares

På pressekonferansen etter endringene i regjeringen mandag fikk statsministeren spørsmål fra TV 2 om hvordan han ser på at ingen statsråder nå har minoritetsbakgrunn.

– Jeg hadde veldig gjerne ønsket at vi fortsatt hadde en eller flere statsråder med minoritetsbakgrunn. Det lyktes vi ikke med ved dette valget på bakgrunn av det vi trengte av kvalifikasjoner, svarte Støre.

– Arbeiderpartiet vil se etter de mulighetene når de byr seg – om vi kan kombinere rekruttering med mangfoldig bakgrunn med de kvalifikasjonene du må ha. Og jeg er fornøyd med at vi nå for første gang har fått en stortingspresident, nest etter kongen i Norge, med minoritetsbakgrunn, og så skal vi finne gode anledninger til det framover, sa han videre.

Støre ble også utfordret på at han som Ap-leder og den inntil videre eneste nestlederen begge er menn og over 50 år. Han svarte med å vise til at partiet både i regjeringen i ledelsen for fraksjonene på Stortinget har personer som er «stemmen fra en ny generasjon».

– Arbeiderpartiet har veldig dyktige kvinner og menn som er på vei oppover. Jeg er helt trygg på at valgkomiteen vi skal nedsette – det blir vel utpå høsten en gang når vi skal forberede vårt landsmøte – kommer til å gjøre den jobben grundig og finne en god kombinasjon av erfaring og rekruttering. Og så skal jeg ikke forskuttere noe mer på det i dag, sa statsministeren.

Trakk seg etter VG-avsløring

Etter Hadia Tajiks avgang er det ingen statsråder med minoritetsbakgrunn.

For to uker siden avslørte VG at den tidligere arbeids- og inkluderingsministeren i 2006 benyttet en leiekontrakt hun aldri brukte som dokumentasjon da hun skulle skaffe seg pendlerbolig mens hun jobbet som politisk rådgiver i regjeringsapparatet.

Fire dager etter at hun trakk seg som arbeids- og inkluderingsminister trakk Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet.

– Gjennom mange dager har mine feil knyttet til pendlerbolig og skattespørsmål vært omtalt i offentligheten. Jeg erkjenner at jeg har gjort både feil og feilvurderinger, skrev hun i en uttalelse Statsministerens kontor har delt med NTB.