Ut mot “Odins Soldater”

Går i patruljer: Slik er "Odins Soldater", en ny finsk borgerverngruppe på ytre høyre, som når har etablsert seg i Norge.
Foto: Skjermdump/Facebook
Finsk borgerverngruppe har startet opp avdeling i Norge. Nå går Antirasistisk Senter ut mot at NRK har latt seg "bruke som mikrofonstativ" av den nyetablerte "selvjustisgruppen".
0Shares

Forrige uke skrev Dagbladet om borgerverngruppen «Odins soldater», som ble opprettet i den nordfinske byen Kemi i høst.

Etter all sigende har gruppen spredd seg til Norge, og hevder å ha opprettet lokallag flere steder i landet. I den siste tida er det dukket opp flere Facebook-grupper, blant annet en støttegruppe med over 1400 medlemmer. 

– For oss er målet å vise oss i gatene og være til stede for at folk skal få en trygghet. Folk er generelt lei av at politiet ikke får ressursene de trenger. Vi kaller det en privat nattravnstjeneste, sier midlertidig talsmann for «Odins soldater» i Norge, Ronny Alte, til Dagbladet.

 
Foto : Skjermdump/YouTube/SIAN
Alte er tidligere leder for den antiislamske gruppa Norwegian Defence League (NDL), og har også uttalt seg som talsmann for Pegida.

– Vi er ikke rasister
I går ble han også intervjuet av NRK. I intervjuet, som ligger ute på NRKs nettutgave, avviser han at gruppa han er talsmann for er rasistisk motivert eller høyrevridd. 

Først og  fremst er det kriminalitet som, ifølge Alte, i stor grad begås av utlendinger, gruppa vil forhindre.

– Nei, jeg vil ikke si det, men det vil sikkert media. Men det finnes ikke grunnlag for det. Ser man på medlemsmassen vår, består den av personer fra alle sider av politikken, sier Alte.

– Spiller villig mikrofonstativ
Utrop var i kontakt med leder for Antirasistisk Senter (ARS) for å få en kommentar om denne nystiftede borgervernsgruppen. Han viste til følgende uttalelse fra rådgiver med fokus på ekstremisme hos senteret, Shoaib Sultan. Uttalelsen er lagt ut på senterets hjemmeside.

– Listen over høyreekstreme organisasjoner ute i Europa som det forsøkes å kopiere her hjemme begynner etter hvert å bli ganske lang. Det startet med det svært lite norskklingende Norwegian Defence League (NDL) i 2010/2011. Deretter fortsatte det i januar 2015 med Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (tysk for «patriotiske européere mot islamisering av Aftenlandet, PEGIDA. Siste forøsk er nå sist uke med Soldiers of Odin Norway etter den finske borgerverngruppa med samme navn. Fellesnevnerne i alle de tre overnevnte er personer som Ronny Alte, nå sist fremstilt i NRK som talspersonen Odins soldater i Norge.

 
Foto : Sunniva Lind Høverstad

Videre skriver Sultan:

– Det er ikke småtterier Alte kan fortelle om. Hele 500 vestfoldinger står klare til å patruljere gatene for Soldiers of Odin. Nrk spiller her villig mikrofonstativ for en høyreekstrem leder som har vært en viktig bestanddel i samtlige av de tre overnevnte importerte bevegelsene. «Folkebevegelser» alle som en, uten den helt store folkelige appellen. Hvorfor Nrk velger å gi dette slik oppmerksomhet og reklame er vanskelig å skjønne. Tidligere optimistiske antagelser om forventet støtte fra «folket» ifra disse miljøene har ikke slått til. Det er liten grunn til å tro at det er noe mer hold i påstandene denne gangen.