Rekordmange uskyldig fengslet

Politiet fikk i fjor sin første hatkrimgruppe. Etter det gikk antallet anmeldelser opp
Foto: David Hall
Aldri før har så mange uskyldige blitt fengslet. På ti år har Statens sivilrettsforvaltning betalt ut nesten 150 millioner kroner i erstatninger.
0Shares

I desember 2015 ble Daniel Youseph Rahali uskyldig fengslet etter en politirazzia i et musikkstudio. 

Han var der opprinnelig for å spille inn en låt, men ble pågrepet og fengslet. Etter to døgn ble han avhørt og så sluppet fri. Nå ønsker han erstatning, melder NRK

– Det er en prinsippsak. Jeg tenker at det er min plikt som en borger å gjøre det fordi det vil putte mer press på politiet. Jeg rakk ikke å hente guttungen min fra barnehagen på grunn av dette, sier Rahali.

Rahali kjenner flere som har søkt erstatning etter straffeforfølgning og forteller om en venn som satt inne i tre uker for noe han ikke hadde gjort.  

150 millioner i utbetalinger
Siden 2006 har Statens sivilrettsforvaltning utbetalt nesten 150 millioner kroner i erstatninger. I 2015 ble 960 saker behandlet i Norge, hvorav 60 prosent ble tilkjent erstatninger på totalt 20,9 millioner kroner.

Lederen i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, mener at økningen av erstatningssaker skyldes økt bruk av varetektsfengsling

– Har man vært ett døgn, to eller tre i arresten, så har man i utgangspunktet krav på erstatning. De sakene blir det flere av, men de får et begrenset beløp. Samtidig blir det færre av de sakene hvor man ber om erstatning fordi man har vært utsatt for den belastningen det er å være straffeforfulgt. Der ser vi at Statens sivilrettsforvaltning har blitt strengere, sier Dietrichson.