Rødt ber regjeringen hindre kriminalitet mot nye flyktninger

Rødts Mímir Kristjánsson ser det som viltig å hindre at ukrainske flyktninger fanges opp av kriminelle.
Foto: Ihne Pedersen/Rødt
Rødts Mímir Kristjánsson mener regjeringen må ta grep for å hindre at ukrainske flyktninger fanges opp av kriminelle. Han ber arbeidsministeren om svar.
30Shares

Stortingsrepresentanten sier at ukrainere allerede før krigen var blant de mest sårbare i Norge.

Nå ber han arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) svare på hva hun vil foreta seg for å sikre at ukrainske flyktninger ikke blir utnyttet av arbeidslivskriminelle, skriver Aftenposten.

Han stiller spørsmålet etter at Fair Play Bygg allerede har fått informasjon om forsøk på utpressing og svindel ved flyktningmottaket på Råde. Her skal det være gjort forsøk på å presse flyktninger for penger, slik FriFagbevegelse skrev tidligere i uken.

– Norge trenger arbeidskraft i nesten alle bransjer. Men vi må ikke la de kriminelle få styre. Derfor er det viktig at myndighetene komme raskt på banen. Ting tyder på at kriminelle allerede er i gang før myndighetene har rukket å tenke på problemstillingen, sier Kristjánsson.

– Vi er bekymret for flere ting, folk kan sette seg i gjeld, folk kan havne i prostitusjon, i avhengighetsforhold, jobbe billig for å betale tilbake gjeld. Det må vi prøve å unngå, sier seksjonsleder Are Magnus Olsen i Politiets utlendingsenhet til NRK.

Tidligere kriser har vist at kriminelle vet å utnytte mennesker som er på flukt.