UDI vil ha beskjed når busser med ukrainske flyktninger kommer til Norge

6.000 ukrainske flyktninger har kommet til Norge i løpet av konflikten, ifølge tall fra Utlendingdirektoratets (UDI)
Utlendingsdirektoratet sier det er viktig at private busser som ankommer Norge med ukrainske flyktninger melder fra om når de kommer.

Hittil har det kommet minst 6.000 ukrainske flyktninger til Norge i løpet av konflikten, ifølge Utlendingdirektoratets (UDI) tall. NRK melder at 4.300 av disse er sluset gjennom ankomstmottaket, mens 1.600 av dem sitter på vent.

En del av ventetiden kan skyldes at det tidvis har vært kaotisk ved det nasjonale ankomstmottaket på Råde, fordi myndighetene ikke vet når private busser med flyktninger dukker opp.

– De private busslassene kommer ofte uanmeldt, også på natta, så det er vanskelig å planlegge for, sier seksjonsleder for ankomst og transitt ved UDI, Vivian Gotaas, til NRK.

Hun sier at når kapasiteten er god går det ganske fort, men at når det kommer flere busser samtidig, kan det bli litt ventetid.

Derfor er det viktig at de som ankommer med ukrainske flyktninger gir beskjed på forhånd, sier Gotaas.

– Driftsoperatørene må kanskje sette inn ekstra bemanning om de kommer på natten, for eksempel. Så vi ber dem ta kontakt med Politiets utlendingsenhet og sentralbordet for å melde fra at de er på vei, sier Gotaas.

Hun sier jobben med mottak har vært krevende de siste ukene på grunn av de høye ankomsttallene.