Kirkens Nødhjelp: Uetisk å dekke flyktningutgifter med bistandsmidler

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp vil ha andre måter å finansiere flyktningkostnader enn gjennom omdisponering av bistandsbudsjettet.
Foto: NordForsk/Terje Heiestad
Det ville være «dypt uetisk» å dekke norske flyktningutgifter med bistandsmidler, mener Kirkens Nødhjelp. De ber regjeringen lete etter penger andre steder.

– Det er urettferdig om det blir verdens fattige som må betale dobbelt pris for Ukraina-krisen, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding onsdag.

Han ber regjeringen finne andre måter å finansiere Norges flyktningkostnader enn omdisponering av bistandsbudsjettet.

– Alle krisepakker gjennom hele pandemien og i strømkrisen er fremmet uten å kutte i vedtatte budsjetter, men betalt med økt bruk av oljepenger. Det vil være dypt uetisk å ta av bistandsmidler som har som hovedformål å bekjempe fattigdom, sier Høybråten.

Han påpeker at Ukraina-krigen kommer på toppen av klimakrise, naturkrise, energikrise, og pandemi. Millioner av mennesker står i fare for å sulte.

Organisasjonen beskriver også at krigen i Ukraina allerede har fått dramatiske følger for fattige land: Østafrikanske land importerer 90 prosent av hveten sin fra Ukraina og Russland, og land som Malawi og Tanzania har allerede opplevd mellom 50 og 100 prosent økning i sine matvarepriser.