Fra hele Europa til Norge

Kjekk europeisk ungdom på volontørbesøk i Norge fikk blant annet også besøkt Stortinget.
Foto: Annette Bjørndalen Søreide.
35 utenlandske ungdommer fra hele kontinentet samlet seg nylig til seminar for å utveksle erfaringer rundt sitt opphold i Norge. De kommer fra hele Europa og har reist hit for å jobbe som frivillige gjennom Europeisk Volontørtjeneste (EVS).
0Shares

Ungdommene er fordelt på organisasjoner i hele landet, og er engasjert i alt fra miljøarbeid, kulturvern, arbeid med flyktninger, barne- og ungdomsarbeid, aktiviteter på frivilligsentralene og mye mer.

Årets seminar på Haraldsheim var obligatorisk for volontørene og ble avholdt i to omganger, fra 10-12. og 17–19. februar.

Gjennom EVS kan ungdom mellom 17-30 år jobbe for en ideell organisasjon i utlandet i 2- 12 måneder. Utgiftene til mat, bolig og reise dekkes av EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, Erasmus+.

Norge populært
Mange ønsker å oppleve Norge, og hvert år kommer mellom 80-100 utenlandske ungdommer hit.

– Det er en flott mulighet til å kunne se verden, før du må begynne å etablere deg og starte i arbeidslivet, forteller Nemanja Jurisic (24) til aktivungdom.eu.

Han kommer fra Banja Luka i Bosnia, og har de siste månedene jobbet som frivillig ved en institusjon for rusmisbrukere og vanskeligstilte ungdommer ved Stavne Arbeid og Kompetanse KF i Trondheim.

Sender ut også
Norske organisasjoner tar ikke bare i mot europeisk ungdom, men sender også ut norsk ungdom som ønsker å ta del i programmet. Cirka 30 ungdommer reiser hvert år fra Norge til Europa som volontører, men Camilla Bogetun Johansen, som er en av de kursansvarlige for seminaret på Hardaldsheim, skulle gjerne sett at flere norske ungdommer benyttet seg av programmet.

– For nordmenn er det viktig å huske på at vi er del av noe større enn Norge, i dette tilfellet Europa. Kom deg ut og reis, lær et språk og forstå andre kulturer og perspektiver. Gå ut av komfortsonen din, det er ikke så skummelt å lære seg noe nytt, forteller hun til aktivungdom.eu.