Fordømte behandlingen av flyktninger og migranter

 
Foto: European Union 2014 - European Parliament
I sin tradisjonsrike påsketale til byen og verden, urbi et orbi, kritiserte Pave Frans (bildet) behandlingen av flyktninger og migranter.

– Altfor ofte må flyktninger og migranter møte døden. Eller de blir avvist av dem som kunne ha ønsket dem velkommen og hjulpet dem, uttalte den kantolske kirkens overhode under sin påsketale, ifølge NTB, skriver Bergensavisen.

Paven refererte også til den siste tidens terrorangrep i Belgia, Tyrkia, Nigeria, Tsjad, Kamerun, Elfenbenskysten og Irak.

– Påskebudskapet inviterer oss til å ikke glemme de menn og kvinner som søker en bedre framtid. Og ikke minst det store antallet med flyktninger og migranter som flykter fra krig, sult, fattigdom og sosial urettferdighet, sa Frans i talen sin.

Vasket flyktningers føtter
Pave Frans har ved flere anledninger bedt Europa åpne dørene for de nyankomne. Under skjærtordagen vakte han oppsikt ved å vaske føttene til tolv flyktninger.  

Ritualet som holdes hver skjærtorsdag er til minne om at Jesus ydmykt vasket de tolv disiplenes føtter kvelden før han døde. Tidligere paver har vasket føttene til kardinaler ved Vatikanet, alle katolske menn, men Frans har brutt med denne tradisjonen siden han ble valgt i 2013. Årets rituale anses som spesielt viktig på grunn av økningen av hatefulle ytringer rettet mot muslimer og migranter etter angrepene i Paris og Brussel, skriver Dagbladet.