Erkebiskopen av Canterbury hardt ut mot britisk asylplan

Storbritannias plan om å flytte asylsøkere til Rwanda «reiser alvorlige etiske spørsmål», sier erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.
Foto: Roger Harris
Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, er sterkt kritisk til den britiske regjeringens plan om å sende asylsøkere til Rwanda.
47Shares

Welby, som også er den anglikanske kirkens internasjonale overhode, sier planen «reiser alvorlige etiske spørsmål».

Et land som Storbritannia kan ikke outsource «eget ansvar, selv ikke til et land som Rwanda som ser ut til å gjøre det bra», sier erkebiskopen.

– Dette er i strid med Guds natur, legger han til.

– Mennesker som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse fortjener medfølelse og empati. De skal ikke behandles som varer og sendes til utlandet for behandling, sa UNHCRs assisterende høykommissær for beskyttelse, Gillian Triggs tidligere i uka.

– Slike ordninger flytter rett og slett asylansvaret, er en omgåelse av internasjonale forpliktelser og er i strid med flyktningkonvensjonens bokstav og ånd, påpekte Triggs.

– Fra og med i dag vil alle som tar seg inn i Storbritannia ulovlig, samt alle de som har ankommet ulovlig siden 1. januar, bli videresendt til Rwanda, sa han i en tale i Dover.

– Rwanda vil ha kapasitet til å bosette titusenvis av mennesker i årene som kommer, fortsatte statsminister Boris Johnson, som beskrev Rwanda som «et av de tryggeste land i verden, globalt anerkjent for å ønske migranter velkommen og integrere dem».

Men selv om Kagame har fått skryt for å bringe stabilitet og økonomisk vekst til Rwanda, har han også fått kritikk for å begrense den politiske friheten.

Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.