Samler for harde livet

 
Foto: Agencia Andes/Cesar Munoz
For knapt en uke siden ble store deler av det sør-amerikanske landet rammet av et jordskjelv på 7,8 i Richter-skalaen. Naturkatastrofen har ført til et storoffensiv ecuadorianere verden over.
0Shares

Nå skal ecuadorianere verden over, også i Norge, samle inn penger til et sårt tiltrengt hjemland. For knapt en uke etter jordskjelvet er situasjonen i de verst rammede områdene i Ecuadors vestkyst ennå svært desperat.

– Folk trenger nødhjelp, og hjelp videre til å komme seg bena, sier Gerardo Campoverde, som sammen med flere andre norsk-ecuadorianeren har tatt initiativet til Facebook-gruppen Støtt Ecuador – Ayuda para Ecuador. 

I løpet av de kommende ukene skal man organisere pengeinnsamlinger og eventer. Utrop traff nettverket av norsk-ecuadorianere på kontoret til Radio Latin-Amerika, hvor man har begynt å koordinere arbeidet.

Foto : Claudio Castello

– Vi vet at nordmenn er hjelpsomme, og at responsen til denne tragedien vil bli mer omfattende hvis folk får bedre informasjon. Så vi tar tak i dette i første omgang via sosiale medier her i Norge, akkurat slik man har gjort det i Ecuador. Takket være sosiale medier har man kunnet mobilsere, sa Karyna Fernandez under møtet.

Gir pengemessig og moralsk hjelp
Har dere også vært i kontakt med andre disporagrupper av ecuadorianere?

– Igjen viser vi til sosiale medier. Twitter, Facebook og andre har vært utslagsgivende i å skape kontakt mellom ecuadorianere. Vi følger med hverandre og ser på hva f. eks ecuadorianere i USA og Spania holder på med av aktiviteter. Sosiale medier fungerer som trøst og som en arena for å holde moralen oppe. Sammen med pengeoverføringsfirmaene og den koordinerte hjelpen gjennom ulike formelle og uformelle nettverk utgjør vi alle en felles front som skal hjelpe Ecuador på fote igjen. Familier, venner og andre trenger oss mer enn noengang før, påpekte Campoverde. 

Noen få dager etter møtet hadde man de første innsamlingene, i samarbeid med Norsk Folkehjelp. Redaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle, forteller til Utrop at man ennå holder på å samle pengene fra denne første kollekten.

– Vi får ikke det endelige tallet før om en uke, men ser stor giverglede blant Oslos befolkning.

15 millioner fra Norge
Her hjemme bidrar regjeringen med 15 millioner til de rammede områdene. Utenriksminister Børge Brende fremhever på Utenriksdepartementets hjemmeside at hjelpen må snarest frem.

– Folk må få tak over hodet, helsehjelp, rent vann og mat. Vi prioriterer å støtte nødhjelpsinnsats gjennom bistandsorganisasjoner vi allerede samarbeider med, sier utenriksministeren.

Én av partnerne på bakken er Caritas-nettverket. Norges Røde Kors har med støtte fra Utenriksdepartementet et lager med nødhjelpsartikler og vannrenseutstyr i Panama, og står parat til å sende dette til de rammede områdene.

Hans Dahle gikk i 2010 sammen med andre norsk-chilenere og tok initiativet til et besøk på UD i kjølvannet av jordskjelvet i Chile. Han tenker at nettverket av norsk-ecuadorianere vurderer det samme.

– 15 millioner er vel og bra, men langt ifra det som behøves. Som en verdens rikeste land kunne og burde Norge bidratt med et større beløp, uttalte han under møtet.

FAKTA

Jordskjelvet som rystet Ecuador klokken 20.00 lokal tid lørdag 16. april, tilsvarende klokken 03.00 natt til søndag norsk tid, målte hele 7,8 i styrke, ifølge U.S. Geological Survey. 

Antallet drepte er ifølge ecuadorianske myndigheter kommet opp i 654, mens antallet savnede er 58 og antallet skadde er 16600. Episenteret ble målt 27 km vest for kystbyen Muisne. Skjelvet førte til omfattende materielle skader i landets største by, Guayaquil, tre hundre kilometer sør for episenteret, og ble registert så langt vekk som i Peru og Colombia.